Naslovna / Čuvari zdravlja / Narandža se jede cela
KORA KOJA UBRZAVA METABOLIZAM
Narandža se jede cela KORA KOJA UBRZAVA METABOLIZAM

Narandža se jede cela
KORA KOJA UBRZAVA METABOLIZAM

Godinama smo pažljivo ljuštili narandže, a onda su istraživanja otkrila da je kora ovog južnog voća, posebno onaj unutrašnji deo, prepuna vitamina i korisnih sastojaka za organizam

Iz Svetske zdravstvene organizacije stigla je preporuka da se narandža jede – cela. Naravno, prvo koru treba dobro oprati, najbolje vodom i limunovim sokom.

Da ima vitamina C, da je ukusna i sa malo kalorija, to smo znali. A šta nismo?

Narandžina kora ubrzava metabolizam, rešava probleme sa gorušicom, gasovima i oslabađa nas mučnine, čisti organizam… Iako je spoljna strana malo gorka, unutrašnja, bela, nema ukus i lako se konzumira, i u trenutku pomaže da se povrati energija i da se osećate sveže. Odlična je za varenje, i posle obilnijeg obroka smanjuje osećaj težine u stomaku. Dragocena je za osobe koje imaju probleme sa kilogramima jer rastvara trigliceride i holesterol. Blagorodna je i za jačanje kostiju.

Ukoliko vam ne prija da je žvaćete, možete je iseckati, izredati ili na neki drugi način usitniti, preliti vodom, po želji malo zasladiti i piti to izuzetno osvežavajuće piće, esenciju vitamina i minerala koji okrepljuju ceo organizam i daju snagu (zamislite ako je sportisti vole i koriste tokom napornih priprema i takmičenja, koliko i vama može pomoći).

Narandžina kora kao i kora drugih citrusa može da se narenda i doda u hranu, posebno u  kolače jer daje prijatan, slatkast i osvežavajući ukus.

U kozmetologiji, kora narandže se koristi za uklanjanje podočnjaka (spoljni deo se  jednostavno stavi par minuta ispod očiju).

Probajte!

Tekst: Željka Zebić