antistres_vodic

5 razloga da verujete da se ništa ne događa slučajno
BEZ TUGE TEŽE PREPOZNAJEMO SREĆU

Verujem da se sve dešava sa razlogom, čak iako nismo dovoljno mudri da to vidimo. Gde nema borbe, nema ni snage – Oprah Winfrey

Čuveni grčki filozof Aristotel verovao je da se sve što se dešava, uvek dešava sa razlogom. I da je svako iskustvo u našem životu „kreirano“ da nas „oblikuje“ i transformiše u našu najbolju „verziju“ koju možemo da zamislimo.
Jedina stvar koja ovo sprečava je nedovoljno mudrosti da tako nešto vidimo.

1. Vreme BORBE. Svako negativno iskustvo, svaki trenutak borbe možete posmatrati kao priliku za ogroman napredak. Ideja je slična kao sa gusenicom. Kada se formira i dođe do određenih promena, transformiše se u predivnog leptira i kreće u novi život na krilima.

2. Vreme ISCELJENJA. Kako poverovati da se sve dešava sa razlogom, posebno onda kada su u pitanju bolest ili gubitak? U takvom trenutku je teško videti „svetlost“. Ipak, kada se nađete na dnu, baš tada možete steći mudrost i novu snagu da se izdignete. Bez tuge biste teže prepoznali sreću.

3. Vreme SREĆE. Pobeda dolazi u trenutku kada se sve „kockice“ slože. Kada dosegnete cilj, nakon rada i realizacije, konačno možete „videti“ mudrost, čak i u podsvesnim izborima koje ste napravili kako sija jasnoćom poput jutarnjeg sunca na horizontu.

Dipak_Copra
Deepak Chopra
4. Vreme HAOSA. Pravi haos ne može postojati dok god imate mogućnost izbora. Događaji mogu delovati kao slučajnosti, ali kao što znate slučajnosti ne postoje.

“Onome ko ne zna da čita, slova na papiru izgledaju kao nasumični haos, a ona su u realnosti precizno poređana.”- Deepak Chopra

Značajne slučajnosti i sinhronizacija događaja takođe se mogu posmatrati kao nasumična dešavanja, ali u oku osvešćenog posmatrača, oni će imati realni smisao i svrhu.

Stiv_Dzobs
Steve Jobs
5. Vreme ODRAZA ILI “REFLEKSIJE”. Delići slagalice počinju da se uklapaju, stvarajući predivnu sliku. Bol, nemir, borba i pobeda, svi ti delovi počinju da se sklapaju dok vas ne oblikuju baš takve kakvi ste u sadašnjem trenutku. Nedovršen „proizvod“ nastavlja da raste, uči i doživljava. I po odrazu vidimo zašto je nešto moralo da se dogodi na određeni način.

“Ne možete povezati tačke gledajući napred, već sa svesnim pogledom nazad. I, naravno, verujući da će se tačkice nekako spojiti u vašoj budućnosti. Morate verovati u nešto – instinkt, sudbinu, karmu, šta god. Ovaj pristup me nikada nije izneverio, i to je ono što je napravilo razliku u mom životu.”- Steve Jobs

Tekst: Marina Manga