Naslovna / Čuvari zdravlja / Na tajnom zadatku
HVALA HOROSKOPU NA OVOJ DIVNOJ PICI
Na tajnom zadatku HVALA HOROSKOPU NA OVOJ DIVNOJ PICI

Na tajnom zadatku
HVALA HOROSKOPU NA OVOJ DIVNOJ PICI

Pre izvesnog vremena u Beogradu su se pojavile „pice po horoskopskim znacima“. Hm. Morala sam to da probam! Zato sam se uputila kao gost, a zapravo novinar na tajnom zadatku, u kafe-restoran „Mamma’s“ u Kumanovskoj 6 na Vračaru, u kojem su, kažu, sve pice sjajne a ove u znaku horoskopa, em jedinstvene, em posebnog ukusa

Dobra energija. Duvalo je i rominjala je kiša pa sam odlučila da sedim unutra. Zanimljivo uređen objekat. Neobično lepo i pažljivo ukrašeni zidovi, lampioni i razni ukrasi. Pitam, ko je ovo radio? Saznajem da je sve po pravilima feng šuija. Da, oseća se neka dobra energija. Čitam poruke ispisane po zidovima, uživam u fotografijama i slikama. Došlo je vreme da naručimo picu. Objašnjavaju mi šta koja pica sadrži, hoću li u skladu sa mojim horoskopom ili u odnosu na sastojke koji su mi primamljivi? Hajde neka bude baš po horoskopu! Svaka, rekla bih, ima toliko sastojaka da čovek ne zna koju pre da naruči… možda po parče od svake? Ipak, naručujem zato po horoskopu, svesna da je ovo samo prvi od 12 dolazaka, za svaki horoskopski znak bar po jedan.

Domaćinski napravljena. Donose picu. Divota! Na velikoj dasci, uz kečap i sir koliko sami želite da dodate. Prvo je gledam, moram dobro da je osmotrim zbog teksta. Kora ni prepečena ni nepečena. Taman. A na kori, nije se štedelo! Svega kao da su za sebe spremali! Ova moja je naravno „lav“, na njoj božanstveno miriše rukola, sveža, i ne listić dva, već ozbiljna količina ovog zdravog ali i skupog zeleniša (što se na kraju uopšte nije videlo u ceni pice). Sir je, rekla bih, baš svež, onaj što se ona lepo i lako topi na testu, onaj što se ne razvlači kao žvaka i ne seče mukotrpnim struganjem noža. Ova pica nije samo dobro testo pokriveno raznim sastojcima, ne, ovde su na jednoj pici sastojci bar za 2-3 prosečne pice, i sve je tako sočno, mekano, prosto klizi niz grlo. Kad je već tako domaćinski napravljena, i ja je jedem „kao kod kuće“ uzimajući parčad u ruke.

Kako li su nastale? Saznajem da su napravljene prema preporuci nutricioniste, ali ne koji znak šta voli da konzumira, već šta mu od hrane čini dobro, recimo jača ga ili umiruje, koje su mu slabe tačke, kakva su mu interesovanja, navike, tempo života. Nismo svi isti, horoskop nas čini sličnima ako pripadamo istom znaku. Ipak, ove pice su takve da bih mogla i da pomislim da smo svi rođeni u znaku „Mamma’s“ pica, koliko su sve dobre.
Naravno da sam pre pisanja ovog teksta svratila još par puta, da probam picu u znaku podznaka, pa onu koja mi se najviše svidela na fotografiji, delila po pola sa drugaricama… svaki put isti kvalitet, vrhunski. Atmosfera domaća. Nema žurbe, nervoze. Konobar i konobarica nasmejani i prijateljski raspoloženi. Vlasnik već pri drugom dolasku pozdravlja goste kao drage prijatelje.

A kad zapne? I tako, kad mi zapne, kad ne ide sve po planu, odem do kafea „Mamma’s“ na „moju“ lav picu, da se okrepim i opustim. Šta će vam se desiti kad pojedete picu napravljenu po vašem znaku u horoskopu? Ništa naročito na prvi pogled, ali u stvari mnogo – bićete srećni jer ste pojeli nešto što je pažljivo osmišljeno i pripremljeno, a na čijem se sadržaju nije štedelo.

Na tajnom zadatku bila: Milica Marković