Marija Gođevac i Borko Milojković

Marija Gođevac i Borko Milojković
Koncert klavirskog dua

03. 12. 2018. u 21:00
Galerija ARTGET, Trg Republike 5, Beograd

Pijanisti Marija Gođevac i Borko Milojković, osim kao solisti, redovno nastupaju i kao duo izvodeći repertoar pisan za klavir četvororučno. U klavirskom duu su osvojili prvu specijalnu nagradu na međunarodnom takmičenju pijanista u Sremskoj Mitrovici.

Gabrijel Fore
Svita Doli, op. 56 za klavir četvororučno
Berceuse
Mi-a-ou
Le jardin de Dolly
Kitty-valse
Tendresse
Le pas espagnol

Johanes Brams
Šesnaest valcera, op. 39 – izbor

Frederik Šopen
Valcer u a-molu, op. 34
Valcer u Des-duru, op. 64

Franc Šubert
Fantazija u ef-molu, D. 940 za klavir četvororučno

Marija Gođevac je počela da svira klavir sa šest godina u klasi prof. Miroslave Lili Petrović. Osvojila je niz prvih i specijalnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu specijalna nagrada Nikolaj Rubinštajn u Parizu, specijalna nagrada na takmičenju udruženja EPTA posvećenom delima Mocarta, kao i prva nagrada na međunarodnom takmičenju Isidor Bajić u Novom Sadu. Godine 2005. održala je solistički koncert na BEMUS-u, a godinu kasnije je izabrana za predstavnika Srbije i Crne Gore na Evrovizijkom takmičenju u Beču. Učestvovala je na festivalu kamerne muzike International Week u Gracu. Diplomirala je i završila specijalizaciju na FMU u Beogradu u klasi prof. Ninoslava Živkovića. Na majstorskim kursevima je sarađivala sa S. Pertikalorijem, P. Gililovim, 0. Polanskim i R. Plagom. Učestvovala je u projektu Forty Fingers i održala je koncerte u Italiji, Grčkoj, Austriji i Nemačkoj. Radi kao profesor klavira je u Muzičkoj školi Mihailo Vukdragović u Šapcu. Aktivno nastupa u različitim kamernim ansamblima, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Bavi se aranžiranjem pop, rok i filmske muzike.

Borko Milojković je završio Srednju muzičku školu Mokranjac u Beogradu u klasi prof. Radojke Jovičić. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Dejana Stošića. Tokom školovanja osvojio je niz nagrada na značajnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvaju: II nagrada na Međunarodnom takmičenju Nikolaj Rubinštajn u Parizu 1999. godine, I nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2002. godine i I nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Šapcu 2004. godine. Tokom proteklih desetak godina kontinuirano održava brojne solističke koncerte i nastupe širom zemlje i u inostranstvu (Francuska, Mađarska, Makedonija). Dobitnik je nagrade Skupštine grada Beograda, specijalne diplome Beogradskog podijuma mladih talenata i diplome za koncertnu aktivnost grada Beograda. Bavi se komponovanjem, kao i organizacijom humanitarnih koncerata na kojima i sam nastupa. Od 2010. godine radi kao profesor klavira i korepeticije u Muzičkoj školi Vladimir Đorđević u Beogradu, gde sa učenicima postiže zapažene rezultate. U poslednje vreme posebno je aktivan i na polju kamerne muzike, pa tako zajedno sa koleginicom Marijom Gođevac osvaja I nagradu u kategoriji klavirskog dua na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju Sirmium Fest.