Naslovna / Bonus za dušu / Knjiga koju bi trebalo što pre da pročitate
KALUĐER KOJI JE PRODAO SVOJ FERARI
Robin Šarma
Knjiga koju bi trebalo što pre da pročitate KALUĐER KOJI JE PRODAO SVOJ FERARI Robin Šarma

Knjiga koju bi trebalo što pre da pročitate
KALUĐER KOJI JE PRODAO SVOJ FERARI
Robin Šarma

kaludjer_koji_je_prodao_svoj_ferari
Knjiga Kaluđer koji je prodao svoj ferari pre par godina bila je apsolutni hit u svetu, milioni ljudi držali su je u rukama i oduševljavali se. Misleći da je nalik pojedinim knjigama iz moderne psihologije u kojoj su uvod i zaključak skoro pa identični, a svaki zauzima bar po četvrtinu knjige, priznajem da me nije privlačila. I kakav je to naslov?
A onda su se neke stvari u mom životu složile, i svesna da se ništa ne dešava slučajno, zatekla sam se s knjigom u ruci. Ne, nisam je pročitala, ja sam je „progutala“, i sada bih je svima iskreno proporučila.
To je knjiga koju bi trebalo pročitati dva puta, jednom „u cugu“, drugi put lagano, s olovkom i papirom u ruci. Jer, sadrži velike istine i brojne mudre misli. Da, liči na roman. U njoj poznati advokat Džulijan Mentl, prebogat i preslavan, doživljava srčani udar, oporavlja se i odlučuje da sve materijalno što ima proda. Odlazi u podnožje Himalaja i tamo se sreće sa mudracima Sivane, koji ga uče tajnama mirnog, srećnog života, dugovečnosti, uče ga suštini življenja i načinima da mudro promeni svoj život. Kao kaluđer se vraća i svom mlađem kolegi, takođe advokatu, jedne noći priča o svom iskustvu. I to je početak magičnog putovanja za svakoga ko čita ovu knjigu.
Robin Šarma (Robin Sharma), jedan on najpoznatijih, najcenjenijih i najuspešnijih trenera za lični i svaki drugi uspeh u životu, kao autor ove knjige kroz besedu eks advokata, umornog, napetog, izboranog, a sada mladolikog i opuštenog kaluđera, iznosi suštinu svojih predavanja.
Sve brige, napori, strahovi, sve bolesne jurnjave modernog doba da bismo bili bogatiji, popularniji, moćniji, odražavaju se i na našem licu i telu, a ako blagovremeno ne reagujemo svešću, odreagovaće neki od naših organa, obično srce ili mozak. I čemu onda sva ta trka da bismo bili uspešni po merilima potrošačkog društva?
Čitala sam knjigu i sve mi je izgledalo jednostavno i od ranije poznato, ali potisnuto, krajnje logično i primenljivo. I to, odmah. I nije potrebno da sve prodate i napustite, da postanete kaluđer, živite u Indiji. Treba da pročitate knjigu, razmislite i izaberete najbolje za vas.
Do tada, podeliću sa vama par mudrih misli iz knjige, koje sam pribeležila kao podsetnik u kom pravcu bi trebalo da idem, čemu da težim i kako da razmišljam, da bih bila zaista srećna i smirena, da bi moj život bio istinski kvalitetan. Ostale ćete sami lako naći.

Šta možemo da naučimo?
– Život nam u velikoj meri pruža ono što tražimo od njega.
– Koliko god da je važno ono što kažeš drugima, još je važnije ono što kažeš samom sebi.
– Cilj koji nije stavljen na papir, nije cilj uopšte.
– Dobro organizovano vreme je najsigurniji znak dobro organizovanog uma.
– Rituali su važni.
– Imati hrabrosti da kažeš ne malim stvarima u životu, daje ti snagu da kažeš da velikim stvarima.
– Ne žrtvuj sadašnjost zbog budućnosti.
– Hrabrost ti dozvoljava da radiš šta god želiš, jer ti znaš da je to u redu.
– Jedine granice u životu jesu one koje sam sebi nametneš.
– Goruća strast je najmoćnija pokretačka snaga tvojih snova. Mi smo je izgubili, ne radimo nešto zato što volimo, već osećamo da moramo.
– Smeh je kao i muzika lek protiv stresa i napetosti.

Preporučila: Željka Zebić