Mi gradimo novi svet

Knjiga koja daje odgovore
Mi gradimo novi svet
Vanja Bokun Popović

mi_gradimo_novi_svetPredstavljanje Vanjine knjige će biti prilično lično jer sam čitajući knjigu – sve lično doživela.
Možda je Vanja tome doprinela već na početku, sa ovim obraćanjem:

„Božanstvena Ženo,
Nismo se slučajno srele. Znam da smo se dugo tražile.
Ovo je priča o meni, ali je i deo tvoje priče ako prihvatiš poziv.“

Ja sam prihvatila i onda je sledilo ovo.

Posle praznika mi je uvek problematično da se pokrenem jer se valjda previše uljuljkam u potpuno blejanje i opuštanje. I onda mi u nekom trenutku taj osećaj više nije dovoljan, počinje da se vrpolji ne samo moje telo, nego i um, željni aktivnosti. Ali, napolju je veliki minus, unutra lepo toplo, kroz prozor igraju pahulje… i stvarno je to baš, baš dovoljno u ovom trenutku. Ali, moj um se i dalje buni… ja nisam sigurna ko je u pravu, on ili ja, koja baš ne bih da menjam trenutno stanje, ali kao kreće neka griža savesti jer u mojoj glavi on sve vreme blebeće: Ništa ne radiš, dosta je bilo, ne može se praznovati mesec dana…

I onda se na Vanjinoj stranici pojavljuje sledeći tekst:

„Ono što ranije nisam znala je da entropija (popuni nedostatak životne energije) u sebi nosi uzvišeni dar, te joj se nikada nisam prepuštala. Borila sam se protiv nje nasilnim izlascima, treniranjem i aktivnostima sa ciljem da taj neprirodni umor savladam. Čitala sam, gledala filmove, razgovarala.

Ovaj put, samo sam se opustila i spavala.

I mi imamo skriveno RESTART dugme u sebi. Ako želimo da realizujemo svoje potencijale, vreme je da naučimo da ga koristimo.“

Eto, tako dobih odgovor. I vratih se na uživanje u padanju pahulja i na knjigu.

I onda opet… Opet sam imala neke dileme u svojim mislima, i na stranicama se sasvim jednostavno – pojavio odgovor. U jednom trenutku sam zaista pomislila da sam uspostavila neku posebnu komunikaciju sa knjigom jer je ona pratila tok mojih misli i davala mi odgovore. Potpuno nestvarno, a opet – potpuno stvarno jer je pred mojim očima.

I želim i svima vama da to doživite.

mi gradimo novi svet
U knjizi se nalaze i dva moja intervjua koja sam radila sa Vanjom pre njenog povratka na Balkan i učešća na Festivalu Roditeljstvo Novog Doba. Možda se zato u ovoj i sa ovom knjigom osećam blisko.

Uplovila sam u njene stranice i dobro mi je baš tamo – osećam se odlično uvek kad prepoznam misiju, a ovde je ona, bar za mene, potpuno jasna, jer mi zajedno – GRADIMO NOVI SVET.

Preporučila: Jasmina Stefanović