Naslovna / Bonus za dušu / Knjiga koja daje odgovore
Mi gradimo novi svet
Vanja Bokun Popović
Knjiga koja daje odgovore Mi gradimo novi svet Vanja Bokun Popović

Knjiga koja daje odgovore
Mi gradimo novi svet
Vanja Bokun Popović

mi_gradimo_novi_svetPredstavljanje Vanjine knjige će biti prilično lično jer sam čitajući knjigu – sve lično doživela.
Možda je Vanja tome doprinela već na početku, sa ovim obraćanjem:

„Božanstvena Ženo,
Nismo se slučajno srele. Znam da smo se dugo tražile.
Ovo je priča o meni, ali je i deo tvoje priče ako prihvatiš poziv.“

Ja sam prihvatila i onda je sledilo ovo.

Posle praznika mi je uvek problematično da se pokrenem jer se valjda previše uljuljkam u potpuno blejanje i opuštanje. I onda mi u nekom trenutku taj osećaj više nije dovoljan, počinje da se vrpolji ne samo moje telo, nego i um, željni aktivnosti. Ali, napolju je veliki minus, unutra lepo toplo, kroz prozor igraju pahulje… i stvarno je to baš, baš dovoljno u ovom trenutku. Ali, moj um se i dalje buni… ja nisam sigurna ko je u pravu, on ili ja, koja baš ne bih da menjam trenutno stanje, ali kao kreće neka griža savesti jer u mojoj glavi on sve vreme blebeće: Ništa ne radiš, dosta je bilo, ne može se praznovati mesec dana…

I onda se na Vanjinoj stranici pojavljuje sledeći tekst:

„Ono što ranije nisam znala je da entropija (popuni nedostatak životne energije) u sebi nosi uzvišeni dar, te joj se nikada nisam prepuštala. Borila sam se protiv nje nasilnim izlascima, treniranjem i aktivnostima sa ciljem da taj neprirodni umor savladam. Čitala sam, gledala filmove, razgovarala.

Ovaj put, samo sam se opustila i spavala.

I mi imamo skriveno RESTART dugme u sebi. Ako želimo da realizujemo svoje potencijale, vreme je da naučimo da ga koristimo.“

Eto, tako dobih odgovor. I vratih se na uživanje u padanju pahulja i na knjigu.

I onda opet… Opet sam imala neke dileme u svojim mislima, i na stranicama se sasvim jednostavno – pojavio odgovor. U jednom trenutku sam zaista pomislila da sam uspostavila neku posebnu komunikaciju sa knjigom jer je ona pratila tok mojih misli i davala mi odgovore. Potpuno nestvarno, a opet – potpuno stvarno jer je pred mojim očima.

I želim i svima vama da to doživite.

mi gradimo novi svet
U knjizi se nalaze i dva moja intervjua koja sam radila sa Vanjom pre njenog povratka na Balkan i učešća na Festivalu Roditeljstvo Novog Doba. Možda se zato u ovoj i sa ovom knjigom osećam blisko.

Uplovila sam u njene stranice i dobro mi je baš tamo – osećam se odlično uvek kad prepoznam misiju, a ovde je ona, bar za mene, potpuno jasna, jer mi zajedno – GRADIMO NOVI SVET.

Preporučila: Jasmina Stefanović