Kad se snovi i java poklope PARALELNI SNOVI

Kad se snovi i java poklope
PARALELNI SNOVI

Primer sna
Ljiljana ima 45 godina, živi sama, veoma je uspešna na poslovnom planu, sanja sledeći san:
“Veče je a ja sam sama u svom stanu i spremam se za spavanje. Međutim, čujem zvono na vratima i čudim se ko bi to mogao biti ovako kasno. Otvaram ih i sa zaprepašćenjem vidim mog strica koji je u realnosti davno preminuo i sa kim sam imala površne odnose jer nismo živeli u istom mestu. On ništa ne govori ali je namršten i neraspoložen i znam da je došao da mi nešto saopšti što ja ne bih želela da čujem, na neki način osećam da me uznemirava. Zato ne želim da ga pustim da uđe, besno zatvaram vrata.”

Komentar sna
Za analizu ovog sna je ključan Vaš preminuli stric, odnosno podaci o njegovom životu kako bi se saznalo iz kog razloga ne želite da ga “primite” u stan, odnosno u Vaš psihološki  “prostor”. Drugim rečima, verovatno na neki način ne želite da se poistovetite sa njim i zbog toga u snu osećate ljutnju jer je došao, pogotovo što je to učinio “u nevreme”. Niste naveli puno podataka o stricu sem da je bio visokobrazovan i da je živeo sam. No, i to je dovoljno za poređenje vaših života i nalaženje mogućeg razloga Vaše ljutnje. Ako pretpostavimo da ste i Vi, kao i stric, zapostavili privatni život, izgradili karijeru i radili na sopstvenom obrazovanju ali da, kao i on, živite sami i nemate porodicu, moguće je da Vas ova “poseta” podseća na neke stričeve životne greške koje ćete možda i Vi napraviti. On je u snu neraspoložen možda baš zato što uviđa da ponavljate njegov životni stil i došao je da Vas upozori da nešto treba da menjate u realnom životu. Došao je “kasno”, pred spavanje, ali Vi još uvek niste “zaspali” što bi moglo da znači da Vi imate dovoljno potencijala i životne energije da u ovim godinama napravite radikalni zaokret (još uvek ste “budni”). Međutim, Vi ne želite razgovor sa njim, znate da bi Vas to uznemirilo i besno zatvarate vrata. Razmislite da li bi suočavanje sa ovom konstatacijom moglo biti razlog Vašeg besa ili je to nešto drugo. Ukoliko naslućujete da bi navedena pretpostavka mogla biti poruka ovog sna, pokušajte da joj ne “zatvarate vrata” već da se menjate, a sadržaj sna govori da Vi to i možete, ali se iz nekog razloga opirete. Najčešći razlog je inertnost i strah od promene što je svojstveno ljudskoj psihi ali je, istovremeno, promena jedini način da poboljšamo onaj životni plan koji smo zapostavili a koji nam remeti kvalitetnije životno funkcionisanje.

Tekst: dr Mirjana Đurđević

Čitaoci snove mogu slati na e-mail drmirjana@antistresvodic.rs. Potpunu profesionalnu analizu snova zainteresovani mogu dobiti samo u ličnom kontaktu sa dr Mirjanom Đurđević, profesionalnim analitičarem snova (informacije na telefon 064/932 74 20, posle 14 h).

Antistres misao