Veličanstveni šoumen

Biti kreativan i originalan uprkos svemu
Film VELIČANSTVENI ŠOUMEN

Ovaj film je više od mjuzikla, više od drame, više od filma.

Snimljen tokom 2017-te, pred publikom se pojavio u poslednjem mesecu te godine. I već posle prvog prikazivanja, bez dileme je bilo jasno da je film „Veličanstveni šoumen“ (The Greatest Showman) ostvarenje koje će jod dugo oduševljavati gledaoce i zauzeti mesto među najboljima.

Evo i zašto.

Zvanično, reč je o mjuziklu sa dramskim elementima, ekranizovanoj prilagođenoj biografiji, kinematografskom delu o nastanku šoubiznisa onakvim kakvim ga i mi znamo.

Ali, ovo je i priča sa nizom manje ili više jasnih poruka, pre svega o toleranciji, prihvataju različitosti, kidanju okova stereotipa, o strahu od novog i neizvesnog odnosno nedostatku straha, film o velikim vizijama, ponekad zastrašujuće nerealnim ali ipak i u stvarnosti mogućim.

Koliko su neki ljudi, sanjari, kreativci, zamaštani i mnogima nerazumljivi, moćni ako krenu da svoju maštu materijalizuju u stvarnom svetu? Koliko ih mnogo prepreka čeka na tom putu, padova i ustajanja, koliko je važno biti hrabar i ne odustajati, izaći iz zadatih okvira?

Radnja se dešava u 19. veku, kada je čuveni američki šoumen, tada siromašan i bez posla  P.T. Barnum (Phineas Taylor Barnum) krenuo sa cirkuskim predstavama. On je uspeo da ostvari svoje snove, osnovao je čuveni Barnum & Bejli putujući cirkus, i u istoriji ostao zabeležen kao jedan od prvih milionera u svetu zabave.

Pratimo borbu ovog američkog cirkuskog zabavljača, kasnije biznismena i političara, kako u privatnom životu i poslu, tako i u njemu samom. Pre svega, zato što nije bio shvaćen od sredine u kojoj je jasno bilo određeno ko je bogat a ko siromašan, šta je za elitu a šta za sirotinju, ko je važan a ko za izbegavanje.

Pages: 1 2