Naslovna / Dobre priče / Biljana Krstić
Nebeski svod je beskrajan kad nas muzika vodi
Biljana Krstić Nebeski svod je beskrajan kad nas muzika vodi

Biljana Krstić
Nebeski svod je beskrajan kad nas muzika vodi

Koliko je razmišljala o tome da nas sve muzikom vrati tradicionalnim vrednostima?

  • Meni je bila pre svega velika ljubav, strast, izazov, da tradicionalne pesme obradim tako da zvuče moderno, a u isto vreme i arhaično, da napravim spoj novog i starog. Svi mi učimo celog života, važno je da za sve budemo otvoreni.

Koliko u inostranstvu podržavaju tradicionalnu muziku pokazuje i što je „Svod“ objavila kuća „ARC MUSIC“ iz Londona, a za naše tržište „HI FI MUSIC“.

Primećujemo, Bilja je uvek pozitivna i raspoložena.

  • Umem i ja da se naljutim, ali to kratko traje. Ja volim sve da kažem. Svi smo ljudi, normalno je da grešimo. I ja imam pogrešnih poteza, iako izgledam kao da sam dovela život do savršenstva. Greške su tu da bi nas nečemu naučile. Onome što su me učili roditelji, ja sam učila ćerke. Sada i ja učim od njih, imaju ponekad smislenije i pametnije predloge.

Biljana je bogata i prijateljima, oni su joj jako važni.

  • Samoća mi prija samo ponekad kada sam premorena. Volim društvo i čuvam svoje prijatelje. Oni su najveće bogatstvo. Važno je da budemo tu jedni za druge i u lepim i u teškim trenucima. Treba da čuvamo takvo zajedništvo, ono je mnogo važno u životu.

A bitno je i voditi računa o sebi. Za Biljanu to ne podrazumeva odlaske kod frizera, estetičara. Trendove ne prati.

  • I nikad nisam, ni kao devojka. Uvek sam govorila: Moja putanja je prava, a moda ide malo levo malo desno, pa se ponekad nađemo.

Biljana Krstić2

Zato brine o tome kako živi. Dosta se kreće, svakodnevno šeta, pazi šta jede. Ima svoje rituale.

  • Živim na Slaviji i idem peške do Kalenić pijace. Imam divne prijatelje na pijaci od kojih isključivo kupujem, s nekima od njih me upoznala moja Sneška (Jandrlić) koja je makrobiotičar. Ja sam se tako hranila par godina, a onda napravila neku svoju kuhinju. Osluškivala sam svoje telo šta je to što mu prija najviše.

A prija joj – paprika. Kaže, iz tih je krajeva.

  • Tamo se jede ljuto. Mislim da ni jedno jelo ne mogu da napravim bez bar malo papirike. Moja mlađa ćerka kaže: Mama, samo što ne stavljaš papriku i u tortu! Obožavam i proso i koštunjavo voće. Dosta koristim beli luk i praziluk, kokosovo, maslinovo i konopljino ulje i seme za salate, daju poseban ukus. Svi vole moje paprike punjene prosom i bademima koje zatvorim paradajzom.

Biljin dan počinje rano, oko pet, pola šest. Do devet, kada stiže u radio, uglavnom završi sve, skuva ručak, sredi stan. Ima svoj jutarnji ritual.

  • Čim ustanem pomešam pola kašičice kurkume s medom. Malo kasnije pijem čaj i uživam u tišini. Volim sebe tako rano da dovedem u red i sve završim.

Zato ne sumnjamo da će Biljana Krstić imati dovoljno energije za promociju albuma „Svod“. Na nastupe posle 14. februara u Narodnom pozorištu u Beogradu, kreće već krajem meseca. Posebno je raduje poziv za kraj godine – koncerti u Kini.

Jer, svod je beskrajan kad nas muzika vodi.

Tekst: Željka Zebić
Foto: Marina Lukić