ASTRO ĆOŠE ALIsa
Radost praznika

Oci, Tucindan, 5. januar 2020. nedelja

Još se sećam spuštene obrve i ljutitog lica očevog. Ne postoji slika koja to može da izbriše, osim jedne. OČEVI. Dan kada očevi daruju decu. Uz pomoć majke naravno. Ona je sve osmislila. Kupila male poklone, čokolade i po neku paricu, spakovala. Onda nas probudila, poslala na umivanje i doručak. Miriše projara ili gibanica. “Tata vas čeka.” Što znači da je njega prvo budila i da je prva ustala. I predhodne večeri smislila ceo scenario, koji se ponavljao svake godine. Divne, drage slike. Smeh. “Čime da vežemo tatu?” “Evo kravata…” “Daj mi one moje poklone, da se odrešim.” Radost. Za doručkom po neka šala. Otac, majka, brat i ja. Svi smo rumeni i srećni.

Majke i očevi. Vezani nevidljivim okovima koji sputavaju i istovremeno nagrađuju svaki korak u njihovim životima. Vesela žrtva, na ovaj dan postaje vidljiva, dirljiva i ka njoj se slije zahvalnost, briga i ljubav dečija. “Materice” i “Očevi”, praznici za porodicu. A zašto su “Detinjci” prvi u nizu? Pa, od dece počinje porodica!

Da li se danas porodice okupljaju da podele neke obaveze i raduju se uzajamnom davanju? To ne košta ništa. Znači mnogo. Jer, nevidljivi okovi nisu kazna, nego nagrada. Stvarajmo lepe slike, jer one postanu deo temelja ličnosti.

Tradicija postoji u svakoj kulturi. Vezuje generacije ljudi. Svako sledi svoje…

U horoskopu ova se značenja prepliću u igri planeta.

Otac – Sunce       Majka – Mesec       Dete – Merkur       Tradicija – Saturn

Dani u nedelji takođe su dobili planetu zaštitnicu.

Ponedeljak – Mesec, utorak – Mars, sreda – Merkur, četvrtak – Jupiter, petak – Venera, subota – Saturn, nedelja – Sunce.

Evo tabele za sledeću nedelju:

tabela

Tumačenje:

Mesec je u Biku 6.i 7. januara. Badnji dan i Božić u pravoslavnoj tradiciji, a za ostale običan dan. Mesec u Biku egzaltira – to mu je dobro mesto – donosi mesečna primanja i inspiraciju za spremanje (i gomilanje) hrane. U Blizancima je sledeća dva dana – 8.i 9.januar. Aktivira energiju Merkura. Zasuče rukave, počinje posao ili se vraća započetom. Pošto je Merkur u Jarcu (sa još 4 planete), ovo ukazuje na veliki zalogaj koji se od njega očekuje. Kao da nije bio na odmoru, treba da nastavi punom parom da radi, završava izveštaje, preda planove i račun. Pritisak je uvećan, ali je koncentacija bolja, pa uz napor uspešan period svima. Samo će emotivna slika biti, gore – dole. Promenljive emocije, brkanje radosti i tuge, nervoza. U petak 10. januara Mesec ulazi u znak Raka, gradi sa Suncem opoziciju – uveče u 21:23 pun Mesec. Desiće se delimično pomračenje Meseca, zbog blizine Severnog Mesečevog čvora. Mesec vlada znakom Raka, ali opozicija sa Suncem ruši njegovu snagu, a pomračenje, najavljuje loš trenutak. Ukoliko ima razmirica u porodici, petak nije nikako dan da se stvari isteruju na čistinu, iako pun Mesec baš to provocira u nama. Loše je za supružnike i one koji bi to da postanu. Samo pomračenje ima dvojako dejstvo – intimno (zbunjujuće) i društveno (razotkrivanje ali delimično, neke prikrivane činjenice).

U subotu 11. januara prvi deo dana Mesec je Raku. Porodični kućni savet, podela uloga za sledeći period. U porodice se uvukla neka ozbiljnost, praćena zazorom od budućnosti. Uveče Mesec ulazi u znak Lava i donosi radost i osećaj pomirljivosti. Suprotni znak – Vodolija obećava slobodu svima koji su kreativni, jer Venera je još uvek u Vodoliji.

Pages: 1 2