Naslovna / Dobre priče / Plesna terapija protiv stresa
PREPUSTITE SE ENERGETSKIM TALASIMA
Plesna terapija protiv stresa PREPUSTITE SE ENERGETSKIM TALASIMA

Plesna terapija protiv stresa
PREPUSTITE SE ENERGETSKIM TALASIMA

Dokazano je da ples poboljšava raspoloženje, pospešuje fizički i emotivni razvoj i sjedinjuje telo i duh koristeći pokret i ritam

Ples je u terapeutske svrhe korišćen još u 19. veku, a zvanično je ovaj način otklanjanja stresa priznat tek 1940. godine u Americi i Velikoj Britaniji, kada su njegove začetnice Marian Čejs i Meri Vajthaus uočile efekte plesa na svojim antistres radionicama. Kasnije su, u saradnji sa psihijatrima započele čak i ozbiljnija lečenja pacijenata sa psihičkim problemima.

Govor tela povezan je sa pokretom, tako da se kroz ples može uočiti psihološka situacija u kojoj se ličnost nalazi. Za ovu vrstu terapije (kao i kod drugih terapija umetnošću) nije potrebno predznanje plesnih veština, niti specijalna fizička spremnost, već kreativnost i mašta, kako bi što lakše uspostavili vezu sa samim sobom, kao i ljudima oko nas.

Prema naučnom istraživanju, osobe koje redovno plešu, prepuštajući se energetskim talasima uz pomoć muzike i ritma, smanjuju tenziju mišića,  poboljšavaju funkcije sistema u telu i povećavaju nivo endofrina u mozgu, i na taj način se lakše bore protiv svakodnevnog stresa.

Ako vas zanima više o ovoj vrsti terapije, koja se poslednjih godina koristi i kod nas, posetite web stranicu mr Izabele Huber: www.izabelahuber.com/sr

Pripremila: Marina Manga