Plesna terapija protiv stresa

Plesna terapija protiv stresa
PREPUSTITE SE ENERGETSKIM TALASIMA

Dokazano je da ples poboljšava raspoloženje, pospešuje fizički i emotivni razvoj i sjedinjuje telo i duh koristeći pokret i ritam

Ples je u terapeutske svrhe korišćen još u 19. veku, a zvanično je ovaj način otklanjanja stresa priznat tek 1940. godine u Americi i Velikoj Britaniji, kada su njegove začetnice Marian Čejs i Meri Vajthaus uočile efekte plesa na svojim antistres radionicama. Kasnije su, u saradnji sa psihijatrima započele čak i ozbiljnija lečenja pacijenata sa psihičkim problemima.

Govor tela povezan je sa pokretom, tako da se kroz ples može uočiti psihološka situacija u kojoj se ličnost nalazi. Za ovu vrstu terapije (kao i kod drugih terapija umetnošću) nije potrebno predznanje plesnih veština, niti specijalna fizička spremnost, već kreativnost i mašta, kako bi što lakše uspostavili vezu sa samim sobom, kao i ljudima oko nas.

Prema naučnom istraživanju, osobe koje redovno plešu, prepuštajući se energetskim talasima uz pomoć muzike i ritma, smanjuju tenziju mišića,  poboljšavaju funkcije sistema u telu i povećavaju nivo endofrina u mozgu, i na taj način se lakše bore protiv svakodnevnog stresa.

Ako vas zanima više o ovoj vrsti terapije, koja se poslednjih godina koristi i kod nas, posetite web stranicu mr Izabele Huber: www.izabelahuber.com/sr

Pripremila: Marina Manga