Naslovna / Bonus za dušu / Astrologija i slične priče / Određivanje temperamenta u natalnom horoskopu
PRIVLAČI ONO ŠTO NEDOSTAJE
Određivanje temperamenta u natalnom horoskopu PRIVLAČI ONO ŠTO NEDOSTAJE

Određivanje temperamenta u natalnom horoskopu
PRIVLAČI ONO ŠTO NEDOSTAJE

Elementi se povezuju sa temperamentom, jer se u prirodi sve sastoji iz četiri elementa, a kako je makrokosmos povezan sa našim mikrokosmosom, to utiče i na ponašanje svakog čoveka

U astrologiji je poznata podela znakova po elementu na: vodeni – rak, ribe, škorpija; vatreni– ovan, lav, strelac; vazdušni– blizanci, vaga, vodolija; zemljani – jarac, bik, devica.

Hipokratova podela sastoji se iz četiri temperamenta, koji se koriste i u psihologiji i određuju ponašanje i profil ličnosti:
1. flegmatični – dominantan element voda
2. kolerični – dominantan element vatra
3. sangvinični – dominantan element vazduh
4. melanholični – dominantan element zemlja

Flegmatični temperament je hladan i vlažan i tip ličnosti koji je EMOTIVAN, preosetljiv, pasivan, saosećajan, kreativan, nedostaje mu cilj, energija i aktivnost, ima slabu cirkulaciju, dobru intuiciju i introspekciju, ali je sklon depresiji i upijanju atmosfere u kojoj se nalazi. Mogući su zdravstveni problemi sa sinusima, reumom i čestim prehladama. U odnosu na nedostatak drugog elementa, potrebno je biti FIZIČKI AKTIVAN, kako bi se uspostavio balans elemenata.

Kolerični temperament je topao i suv i tip ličnosti koji je proaktivan, ENERGIČAN, brz, borben, impulsivan, muški, strastan, kreativan, zahtevan, entuzijasta, motivisan, kompetitivan i dominantan u odnosima. Mogući su problemi sa besom, netolerantnošću, manjak svesti o potrebama drugih, afektima, srcem i upalama. Potrebne su TEHNIKE OPUŠTANJA, joga i meditacija da bi se uspostavio balans.

Sangvinični temperament je topao i vlažan, tip ličnosti koji je intelektualan, KOMUNIKATIVAN, često u pokretu, dosta razmišlja, emotivno hladan, nepraktičan, uspostavlja kontakte i razmenjuje informacije. Kako su skloni preteranom razmišljanju, nekada mogu zapostaviti druge važne aspekte života, kao što su uredan život, ishrana i pokazivanje emocija. Za ovaj tip je važno uvođenje obaveza i DOBRA ORGANIZACIJA u životu.

Melahnolični temperament je hladan i suv, tip ličnosti koji je čulan, PRAKTIČAN, realan, izdržljiv, potrebna mu je sigurnost, oprezan, stabilan, sklon je brigama, anksioznosti, samokontroli, potiskivanju emocija i okrenut poslu i zaradi. U ovaj tip spadaju biznismeni koji previše rade, hronično su nezadovoljni, ali su i skloni preteranom materijalizmu. Važno je razvijati EMPATIJU.

Za određivanje temperamenta analizira se znak ascendenta, znak vladara ascendenta, Sunce, Mesec i dominantnu planetu u horoskopu.
Kada je reč o slaganju tipova ličnosti, obično se privuku partneri koji imaju element koji onom drugom nedostaje, a najčešće su ljudi mešavine temperamenata, a ne samo jedan.
Kompatibilnost elemenata je najveća između vodenih i zemljanih elemenata, kao i između vazdušnih i vatrenih, ali se uvek posmatra ceo horoskop.
Smisao astrologije je ostvariti balans i osvestiti ono što nam nedostaje ili čega imamo previše.

Tekst: Aleksandra Arizanović