Naslovna / Kolumne / Ivana Đorđević / Kad je to zaista ljubav?
KLJUČ OD SRCA DAJE SE NA POVERENJE
Kad je to zaista ljubav? KLJUČ OD SRCA DAJE SE NA POVERENJE

Kad je to zaista ljubav?
KLJUČ OD SRCA DAJE SE NA POVERENJE

Kako naći srodnu dušu i preživeti prvih sto dana zajedničke ljubavi? Da li ljubav počinje tamo gde zaljubljenost prestaje?

Žena posle prvog seksa vidi da li je taj muškarac „upotrebljiv materijal“ za funkciju muža i oca. A muškarac vidi da li je sex bio dobar ili ne. I da li će se to ponoviti još koji put. U zavisnosti od partnerke za koju je u početku poželjno da bude izuzetno seksi, stvari se razvijaju u dva pravca. Ako je žena zgodna za modelovanje prema afinitetu određenog muškarca, pritom i iole slatka, može doći do – veze.
Ali, ukoliko je žena još i pametna i jaka – ne daj bože, dolazi do neverovatnih prepreka u daljem funkcionisanju. Počinje zaračunavanje ko je koga zvao, zašto bi on njoj pokazao da mu je s njom bilo neverovatno, bolje da ona živi u zabludi, jer što da se vezuje ako mu još nije vreme. Jedina zabluda je da je muškarac taj koji bira s kojom će završiti.

Žena kad voli – ona voli, ona ima jasan interes. Hoće tog čoveka samo za sebe! I ako je dovoljno uporna, visprena i malčice pokvarena, neće birati sredstva da ga spotakne i trajno onesposobi da primećuje druge žene. Velika istina je upravo ta da ona nema nameru da odustane, ma koliko se pravila nevešta.
Posle prvobitne zaljubljenosti, oboje stavljaju na vagu gde će dalje. Da li vredi i ima li smisla. Jer leptirići odlete, realnost opauči i onda shvatiš da je to bio tren. Da ono što je bilo juče, danas više nema šanse da bude sutra! Drugim rečima, ako se iz zaljubljenosti ne rodi ljubav… nema od tog posla ništa.

Ima i hepienda, naravno! Samo što svaki srećan kraj obično ima fusnotu. Svi mi na putu do sreće pravimo različite kompromise, otključavamo srce i dajemo ključ na poverenje.
Ima žena koje ne bi priznale da njihov brod tone, čak ni kada im još samo uši vire iz vode. Ima žena koje za svoj blistavi osmeh mogu da zahvale nekom pomoćnom radniku. Ima i onih koje kada namirišu kraj, ožale pokojnika i pre nego što je umro. Tako da ga isprate dostojanstveno i sa svim počastima. Neke promišljenije naprave bekap, čisto da im ne bude krivo kada kola odu niz stranu i kada povratka nema.

Ima i čistih, iskrenih ljubavi, gde ti nije žao kad napraviš kompromis. Gde ste oboje porasli dovoljno, da date i primite ljubav. Gde ništa ne meriš na grame, već deliš sve. I dobro i zlo. Kada to naučiš i shvatiš da možeš bez zadrške da se predaš… E, to je ljubav!

Piše: Ivana Đorđević