Naslovna / Putovanja / Izlet do Smedereva
NA LEPOM, PLAVOM DUNAVU
Izlet do Smedereva NA LEPOM, PLAVOM DUNAVU

Izlet do Smedereva
NA LEPOM, PLAVOM DUNAVU

Ako volite pogled na reku, domaću hranu i vino, volite da šetate prirodom, umetnost vas čini srećnim i ispunjenim, grad Smederevo zadovoljiće sve vaše potrebe za uživanjem

Smederevo, koje je od Beograda udaljeno pedesetak kilometara, poznato je kao grad u kojem duva najjača košava u Srbiji. Ipak, klima je vrlo povoljna, što se ogleda u prirodnom bogatstvu, odnosno u tome što je ovaj kraj pogodan za gajenje raznih vrsta, pre svega žitarica i voća.

Vinske kućice su napravljene od autentičnih bačvi i buradi

Vinske kućice su napravljene od autentičnih bačvi i buradi

Smederevo i okolina su poznati po rodnim vinogradima, dugoj tradiciji prozvodnje kvalitetnih vina ali i domaće rakije. Zato, voleli vi ta pića ili ne, predlažemo da obiđete Vinski grad, koji se nalazi u samom centru grada. Prošetajte uličicama koje nose imena poznatih vina ovoga kraja u kojima su načičkane vinske kućice napravljene od autentičnih bačvi i buradi starih nekoliko stotina godina. Ovde ćete sresti vrhunske proizvođače vina i vlasnike vinskih podruma. Vinari znaju da je u tom kraju vodeća smederevka, sorta belog grožđa, od koje proizvode stono vino. Hedonisti tvde da je grehota otići u Smederevo a ne probati njihov hladan špricer, mešavinu belog vina Smederevka i gazirane vode.
Smederevska tvrđava je najupečatljivija građevina u ovom delu Srbije

Smederevska tvrđava je najupečatljivija građevina u ovom delu Srbije

Ako želite da šetate i obilazite znamenitosti, Smederevo ih ima na pretek, ali je najupečatljivija  tvrđava, izgrađena još 1430. godine na obali Dunava. Sagradio ju je, kao srednjevekovnu srpsku prestonicu nakon što je izgubio Beograd, despot Đurađ Branković.

Od mnogih kulturnih manifestacija u Smederevu ističu se Nušićevi dani, pozorišni festival koji već 32 godine okuplja najbolje teatre na našim prostorima. Tradicionalno se održavaju na proleće, ove godine od 16. do 25. aprila, a pored mnogih nagrada koje će biti dodeljene, najzanimljivija je ona za životno delo, čiji je laureat ove godine glumica Radmila Živković.

Pogled koji „razbija“ svaki stres – dodir vode i neba

Pogled koji „razbija“ svaki stres – dodir vode i neba

Nema prostora da se navedu sve čari Smedereva, ali da ponovimo, odlična klima, gradić pun istorijskih mesta, dešavanja, raj za one koji vole dobro iće i piće, prirodu i pogled na lepi, plavi Dunav.

Tekst: Željka Zebić
Foto: Marina Rajić, TO Smederevo