Naslovna / Kolumne / Antistresne ženske priče
Za šta nemaš vremena?
Antistresne ženske priče Za šta nemaš vremena?

Antistresne ženske priče
Za šta nemaš vremena?

Povod za ovu priču nastao je juče. Ali zapravo tinja svakog dana, tu negde oko svih nas. Sedela sam sa dve dobre drugarice. Jedna majka dvoje male dece, odlučna da to ostane njena najvažnija uloga. Druga, uspešna poslovna žena, koja ne razmišlja o udaji i bar deset dana mesečno je van zemlje, na službenim putovanjima. Uvek kada se dogovaramo da uživamo sve tri uz kafu, prvo podesimo termine prema satnici ove najveće biznismenke među nama. Onda mama napravi sebi opciju da malo predahne od dece i kućnih obaveza, a ja, uvek kažem: „Javite, ukopiću se“. I uklopim se i pored deteta, kućnih obaveza i posla koji vodim i termina koje zakazujem sa klijentima.

I dok sam išla da se nađem sa njima, upravo sam to shvatila. Kako to da one nikada nemaju vremena, a ja ga uvek nađem. Da se razumemo, uopšte ne aludiram da sam superiorna u odnosu na njih, samo je realno uvek tako. Zato sam podstaknuta time, načela temu čim smo se srele.

Milica Stojiljkovic 1

Ne zaboravite da sreća zavisi od nas samih

Da sumiram, zaključak je bio da je poslovnoj ženi, kako to pravila nalažu, posao prioritet. A mami, deca, logično. Ali, ako je tako, odlučila sam da im zakomplikujem priču, to znači da bih ja, kao mama i poslovna žena, trebalo da budem najviše zauzeta, ako ćemo o priritetima. I reč po reč, došle smo do toga da je „imanje vremena“ – stvar lične odluke, stvar namere da ga imamo za sebe. Dokaz je upravo i bila ova naša zajednička kafa. Jer kad odlučimo da se vidimo, svaka nađe vreme za to.

I da se razumemo, ne radi se ovde o sebičnosti. One dame koje grize savest što će 15 minuta tokom dana posvetiti samo sebi ili što su odabrale da vežbaju dva puta nedeljno, samo traže izgovor da se ne sretnu sa sobom i istinski posvete sebi. Potpuno je normalno da su deca prioritet, ako se radi o mamama, ali deca će više voleti srećnu, svežu i nasmejanu mamu, od namrštene i umorne. I poslodavac će biti srećniji sa zaposlenom koja neguje svoju dušu i telo i širi pozitivnu energiju, od one koja ne poštuje rokove i zaboravlja važne teme.

Zato svakoj ženi predlažem da sprovede ova tri koraka u delo i razmisli gde je sada u osnosu na ono što želi i zašto je baš tako.

1. Odlučite da sebi posvetite pola sata svakog dana
Jednostavno odlučite da samo sebi posvetite makar pola sata dnevno. I radite tokom tog vremena ono što najviše volite kada ste sami – čitajte knjigu, gledajte u daljinu, prošetajte, vežbajte, meditirajte. Neka  to bude vreme tokom koga ćete se opustiti i sresti sa sobom. U toku 24 sata, mora da postoji 30 slobodnih minuta, samo je pitanje, da li hoćete ili nećete da ih pronađete.

2. Odgovorite sebi iskreno – šta želite od života i zašto
Ako ste toliko zaglibile u obezama, pa se još uvek opirete pronalaženju vremena za sebe, probajte da sebi iskreno odgovorite na pitanje – šta želite od svog života, kako bi on izgledao da nema prepreka i ograničenja. I kada dobijete taj odgovor, dodatno recite sebi – zašto to želite. Posvetite se ovim odgovorima, jer će to biti ulaganje od koga ubuduće možete imati puno koristi.

3. Ne zaboravite da vaša sreća zavisi samo od vas samih
Potpuno je u redu da se u životu posvetimo deci, poslu, partneru, drugima, ali naša prava sreća je u nama samima i ako posvećujemo pažnju sebi, upravo ćemo duboko u svojoj duši pronaći odgovore na sva važna pitanja. Posao, novac, partnera, druge spoljne okolnosti možemo sutra izgubiti, ali na kraju ostajemo sami sa sobom i to se nikada ne menja.  A kada smo srećni iznutra, onda širimo radost i u svojoj okolini, od čega imaju koristi i svi oko nas i deca i parner i prijatelji i kolege.

Foto: privatna arhiva