školu

Antistresne ženske priče
Da polazak deteta u školu PROĐE BEZ STRESA

Bliži se 1. septembar, posebno značajan datum za svaku mamu koja ima dete školskog uzrasta, a naročito za mame đaka-prvaka. To je dan kada prestaje raspust, izmiču letnje čarolije i počinju drugačije obaveze. Ipak, u školi se obrazuje, stiču prijatelji i nova iskustva i zato bi trebalo da predstavlja lepo mesto kome će se deca radovati, a roditelji biti podrška u usponima i padovima.

Imam učitelje u porodici, a i meditacija i srodne tehnike kojima se bavim mi pomažu da se oslobodim stresa, te ova promena u našoj kući nije bila tako velika. Ali činjenica je da polazak deteta u školu, predstavlja veliki korak za celu porodicu. To sam shvatila razgovarajući sa mamama i tatama od drugara mog deteta. Nedostajale su im prave informacije, bili su zbunjeni, uplašeni, pokušavajući da urade pravu stvar.

No, definitivno, ovo su tri ključna koraka, kojima i sebe i svog đaka-prvaka možemo pripremiti za školu, bez stresa i napetosti:

Negujte SVOJ unutrašnji mir

Sedmogodišnjem detetu je potrebna velika podrška mame i tate, jer polazak u školu vidi kao veliku promenu o kojoj malo zna. Zato je važno ne zbunjivati dete dodatno, svojim strahovima, nedoumicama i slabostima. A to ćemo postići jedino ako negujemo svoj unutrašnji mir i to tako što ćemo svakog dana posvetiti nekoliko minuta sebi i umiriti se i utišati posmatrajući svoje misli i emocije. Ova vrsta meditacije će nas učiniti stabilnim osloncem koji je neophodan malom đaku-prvaku.

Budite realni, ali optimistični

Da bi dete prihvatilo školu od prvog dana kao lep deo svog života, informišite ga unapred o svemu što može da očekuje. Budite, pritom, realni, ali optimistični. Recimo, možete mu reći da će u školi naučiti puno toga novog i zanimljivog, da će upoznati nove drugare i učiteljicu, ali da neće moći da se igra kao u vrtiću, da će sedeti u klupi, da će biti potrebno da bude strpljivo i pažljivo na času, da će nekada nešto i pogrešno uraditi, ali da može da pita sve što mu nije jasno. Na ovaj način, dete će već unapred imati potrebne informacije. I na tome se, za početak, treba zadržati, bez suvišnih komentara i zaključaka koje dete samo mogu uznemiriti i nametnuti mu pogrešnu sliku.

Naučite tehnike rada na sebi i sa detetom

Rad i sa sobom i sa detetom je veština koja se stiče. Kako biste naučili praktične načine kako da u tome uspete, možete posetiti Radionicu za roditelje đaka prvaka, koju organizujem 1. septembra u Beogradu u 11h. Tamo, od iskusne učiteljice, koja uzima devetu generaciju prvaka, možete dobiti sve informacije o nastavi i školi, dok ću vam ja pokazati konkretne vežbe za negu unutrašnjeg mira, koncentracije kod dece i savladavanje nestrpljenja, strahova i uznemirenosti. Za radionicu se možete prijaviti putem sajta www.lepomije.rs.