Naslovna / Važno mi je / Karijera i novac / Vanja Bokun Popović
Na ručku sa Bobom Proktorom
Vanja Bokun Popović Na ručku sa Bobom Proktorom

Vanja Bokun Popović
Na ručku sa Bobom Proktorom

Jednom je neko rekao kako bi trebalo da se družimo sa ljudima kakvi želimo da budemo i sami. Kako se to uklapa u vaš koncept?

Kad promenite svoja uverenja, promeniće se sve oko vas. Vaš sistem verovanja se bazira na vašoj proceni nečega i ako to promenite, i vaš sistem verovanja će se promeniti. Dakle, ako se više bavite sobom i vaše mišljenje o vama će se promeniti. Ako više znate o sebi, imaćete više poverenja u sebe. Preporučujem knjigu Ralfa Emersona „Esej o samostalnosti“ (Essay on self-reliance).

Većina ljudi ima želju – da zarađuje više. Kako da to praktično sprovedemo u delo?

Da li je vaš cilj da zarađujete više novca? Dobro, onda pretvorite svoj godišnji prihod u mesečne prihode. Koliko god da zarađujete godišnje, postavite sebi cilj da tu istu sumu zarađujete mesečno. A zatim izdvojiti vreme kako biste to postigli.

Važne su dve stvari: koliko je ono što radite potrebno i koliko ste zamenljivi. Ako postoji velika potreba, veliko interesovanje za onim što radite, suština je u tome da se fokusirate i budete što bolji u tome. I onda je veoma teško da vas neko zameni.

Trik je u tome da postanete veoma, VEOMA DOBRI u onome što radite. Uvek radite najbolje što možete, a novac će doći – zarađivanje novca je jednostavno. Suština je u tome KO si ti i da li je to što radiš – za opšte dobro.

Šta je to što vas lično u ovim godinama inspiriše da i dalje predajete i napredujete?

Kad sam pre mnogo godina otkrio kako čovek može da menja svoj život, želeo sam da to podelim sa drugim ljudima. Zaista ne možete da uživate u nečemu ako to ne podelite sa drugim ljudima. Čak i kada su u pitanju svakodnevne stvari, kao što je zalazak sunca, na primer. Možete da uživate sami u zalasku sunca i da razmišljate koliko je to predivno, ali ako je još neko sa vama i deli to oduševljenje, vaše uživanje će biti dvostruko veće. Mislim da je ovo što radim veoma važno i voleo bih da svako može to da razume. I zato nastavljam da predajem i nikada ne osećam zasićenje. Znam kako je to uticalo na moj život, i ako je meni pomoglo, pomoći će i drugima. Držao sam predavanja i u zatvorima, i u školama, i na mnogim drugim mestima… i uvek deluje. Zašto? Zato što govorim o korišćenju našeg uma kako bismo promenili kvalitet našeg života. Razmislite! Ako vaš um kreira vaš život, a vi niste zadovoljni njime – jednostavno promenite način na koji razmišljate.

Pročitajte još i Šta smo čuli od Boba Proktora u Beogradu – Verovanje a ne samo želja