knjiga_Mirjana_Stojadinovic

Mirjana Stojadinović
ISCELILA SAM SEBE KADA SAM OPROSTILA

Opraštanje isceljuje. Naziv jedne od radionica koju Mirjana vodi, po metodi Lujze Hej je – Jeste li zaista oprostili? Kako je ona sama, s obzirom na to što joj se u životu dešavalo, naučila da oprašta i šta danas savetujete svojim polaznicima?
– Opraštanje je proces i ne postoji čaroban recept. Na tome se radi. Mnogima sam praštala, praštam i danas. Kada sam praštala vršnjacima koji su me gađali kamenjem samo zato što sam imala ožiljak na licu i malo kriv nos, nije bilo lako. Ali kad prihvatamo odgovornost i kada smo spremni da razumemo zašto smo se našli u ovakvoj situaciji, onda znamo da smo zreli i spremni da razumemo, prihvatimo i otpustimo. Praštanje dolazi kroz razumevanje tuđeg bola i svojih očekivanja, kaže Mirjana koja tvrdi da opraštanje isceljuje. Kada je počela da razume značaj opraštanja, počela je da se i sama isceljuje.

Mirjana_Stojadinovic_porodica
Ne možete nikoga učiniti srećnim ako to niste i sami

Zahvalnost za sreću naše duše. Koje su po mišljenju naše sagovornice najvažnije duhovne lekcije koje je naučila od kada se ozbiljno bavi srećom duše?
– Najvažnije je razumevanje da smo potpuno odgovorni za naše živote, kao i šta zapravo ta odgovornost znači. Najbolji mogući način da budete srećni je da ste zahvalni na svemu što imate. Zahvalnost nas uvek vraća sadašnjem trenutku. Puno toga je važno za sreću naše duše, ali ja uvek glasam za zahvalnost.
Mirjana danas vodi radionice, piše blog, knjige… ali i uživa sa porodicom. Ipak, šta je od svega toga njena najveća strast?
– Moja najveća strast je da rastem, da danas budem bolji čovek nego što sam bila juče, da delom i ličnom promenom dajem primer. Uživam kad pišem. Ne možete nekoga učiniti srećnim, a da i vi niste srećni, zar ne?
Njena sreća svakako ne bi bila potpuna bez tri muškarca, supruga i dvojice sinova. Porodica je najveća snaga naše sagovornice i sigurna je da odatle treba krenuti na put ličnog razvoja.
– Poziv kojim se bavim me čini slobodnom ženom i zato mogu da provodim kvalitetno vreme sa svojim suprugom i našom dečicom. Kao što reče majka Tereza: “Ako hoćete da doprinesete svetskom miru, idite kući i volite svoju porodicu.”

Snovi se žive ali i žele. Mirjana kaže da uveliko živi mnoge svoje snove. Ipak, sledeće čemu teži su master studije Psihoterapije, ali i kućica iz snova.
– Znam da ću jednog dana uživati u njoj. Vidim to već. Polako razvijam i svoj Centar za edukaciju “Moć je u vama”. Volim što se tako zove jer mi je to jedan od najznačajnijih uvida u životu. Lujza Hej i njena knjiga su me pokrenule pre mnogo godina. Trenutak kada sam shvatila da je moć u meni, uvek ću nositi u svom srcu i u duši.

Tekst: Jasmina Stefanović

Pages: 1 2