ruka

Kolumna
Šta će tvoja ruka oko moga struka?

Jeste li ikada razmišljali gde su granice slobode u ljubavi. I da li ih svako od nas sam sebi postavlja. Skoro sam prisustvovala situaciji u kojoj su devojku umalo okarakterisali kao krajnje drčnu i nedodirljivu jer je kolegi koji je bezobrazno uhvatio oko struka odbrusila bez pardona.

Taj nam junak inače važi za mačo tipa, to su valjda oni što idu sa cveta na cvet, a žene valjda seku vene za njima. Ne zamerite za ovu dozu prezira jer su meni u muško-ženskim relacijama samo džentlmeni oni koji oduzimaju dah. Sve ovo ostalo je smuti pa prospi.
Ovo dvoje se poznaju dugo, ali se sreću ponekad službeno. Sad su se sreli posle pet šest godina na jednom poslovnom skupu. I kako se tu unakrsno svi slikaju sa svima, jer valja ovekovečiti svaki trenutak, dođe red i na njih dvoje. Na stranu što mu ona nije dala povoda, uhvati je čovek oko struka, onako bezobrazno i priđe joj celim telom, a kolega koji ih je fotkao napravi nesmotrenu šalu. Kad ona ciknu?
– Šta to radiš?! A ti stani, nemoj da slikaš ovo! – okrete se sva ljuta ka njemu i ljutito ga upita – Dobro, na šta ovo liči?
– Pa slikamo se…
– Ma je li?! Hoćeš da ja tebe uslikam i da pošaljem tvojoj ženi na Viber, pa da se slikaš!
– Dobro nemoj da se ljutiš… – pokuša da izgladi situaciju naš mačo men.
– Naravno da se ljutim, jer nije u redu! Na šta ti to liči?! – odbrusi ona i dalje ljuta.

Ekipica oko njih se samo sklonila u stranu kad je krenula eskalacija sukoba, ali je u vazduhu ostala neprijatnost. Pobegao bi i fotograf po mojoj proceni, nego nije imao kud, jer je trebalo da ih slika.
Razmišljala sam o devojci i situaciji dugo posle, kako će se u najmanju ruku pročuti da je ONA tamo rekla TO i TO, onako divnom čoveku. A biće i onih koji će stati na njenu stranu i oduševiti se kako ima stav. ONE koje joj zavide staće na njegovu stranu, a one koje je cene – na njenu.
Jer kad žena zna svoje granice i ima svoj stav, a pritom nije ni devojka ni žena, uvek će nekome biti nejasno kako neko živi a nije upao u kliše. Jer, ili si devojka ili si žena. Tako kaže stereotip. Ako si žena, onda moraš da imaš jedno ponašanje i da se oblačiš/deluješ/pričaš kao žena. Ako si devojka isto.
Jer se zna kako sa kojom treba da se ophodi i šta kod kog modela/tipa/stanja svesti prolazi.
I sad molim vas našla ona nešto da se tripuje. Kad on ide redom i drži oko struka koga on odabere. Samo što je naleteo ovaj put na neki vrlo nezgodan primerak.

Uglavnom, njih dvoje su nastavili da razgovaraju kasnije normalno, praveći se da se ništa nije desilo, jer tako se ponašaju profesionalci. Ali u vazduhu je ostala da visi – neprijatnost.
Vrlo bitna napomena.
Ženi realno možete da radite svašta, ali ako joj samo jednom zbog muškarca postane neprijatno ili je ne daj Bože, rasrdi, to ostaje trajno pohranjeno u njenoj memoriji. I ne postoji program koji to može da obriše.

Jer prosto nismo sve iste. I ne ložimo se sve na iste stvari. A ako mene pitate – i trebalo je da ga nakrpi. Možda ima nekih koje misle da su ovakvi tipovi neodoljivi, ali ima još i onih koje same biraju koga će da puste da ih drži oko struka. Neke će i da se snimaju, i slikaju i svašta će da rade, ali će same da odaberu ono najbitnije – sa kim.

Piše: Ivana Đorđević
Foto: Dalibor Milošević