Naslovna / Bonus za dušu / Individualna analiza snova
KAD SNOVE NE ŽELIMO DA DELIMO
Individualna analiza snova KAD SNOVE NE ŽELIMO DA DELIMO

Individualna analiza snova
KAD SNOVE NE ŽELIMO DA DELIMO

Primer sna
Milena, 54 godine, u finansijskim problemima, primorana da radi više poslova već godinama iako joj oni ne donose dovoljnu zaradu za pristojan život, sanja:
“Doselila sam se u novu i veliku zgradu. U pitanju je višespratnica. Šetam hodnicima i sa zaprepašćenjem otkrivam da se u zgradi nalaze i tržni centri, razne prodavnice, parkovi sa bujnim zelenilom, čak i reka koja teče između spratova pa se stiče utisak, na momente, da se čovek nalazi daleko van grada, u prelepoj prirodi. Još veće iznenađenje doživljavam kada sretnem koleginicu s posla sa kojom radim u istoj kancelariji, u stvarnosti. Pozdravljamo se i ona mi kaže kako stanuje u toj zgradi. Objašnjava mi gde je njen stan i zove me da je posetim a zatim odlazi. Sve vreme se čudim kako sam se uopšte našla u ovom prelepom prostoru za stanovanje i kako sam imala sreće. Prezadovoljna sam. U sledećoj sceni krećem u posetu koleginici, međutim, i pored uputstva koje mi je dala, ne uspevam da je nađem. Lutajući zgradom, dok tražim koleginicin stan, nailazim na još neke delove građevine koji me svojim izgledom i prijatnošću fasciniraju.”

Komentar sna
Uz tekst sna, dali ste i podatak da je koleginica koja se pojavljuje u snu veoma situirana osoba, da živi bezbrižnim i lagodnim životom, bar što se materijalnog stanja tiče i da nema probleme te vrste, za razliku od vas. S druge strane, kažete da se s njom ne družite privatno jer, pored korektnih kolegijalnih odnosa, nemate drugih zajedničkih interesovanja, odnosno, kako sami kažete, vas dve pripadate ”različitim svetovima”. Podaci o vašoj koleginici su ključni za komentarisanje sna s obzirom da profesionalna analiza ovim putem nije moguća. Naime, vaše “preseljenje” u prelepu zgradu u kojoj živi i vaša koleginica, moglo bi se protumačiti kao “preseljenje” u bolju finansijsku situaciju (u kojoj se koleginica, za razliku od vas nalazi), ali ne i u njen stil života koji vam nije interesantan i ne odgovara vam (iz tog razloga i ne pronalazite njen stan). San bi mogao biti kompenzatoran (kompenzuje nemaštinu u kojoj živite te vas, na kratko, teši tako što vas “seli” na neko  lepše “životno mesto”. Međutim, s obzirom da ste takođe dali podatak da je vaša koleginica, slično vama, do pre par godina takođe živela u oskudici, kao i da vam je nedavno ponuđeno novo radno mesto, moglo bi se naslutiti da san, pored kompenzatornog, možda ima i proročanski karakter i možda najavljuje da ćete i vi konačno poboljšati vaše finansijsko stanje a time, baš kao i u snu, kvalitet života. Sa sigurnošću se nikada ne može tvrditi da li je neki san proročanski ali, u vašem snu ima elemenata prekognicije, pa se nadamo da će se neki vaši planovi najzad i realizovati na javi.

Tekst: dr Mirjana Đurđević