Tatjana Trajković Crtanje kao proces otvaranja duše

Tatjana Trajković
Crtanje kao proces otvaranja duše

Kada si odlučila da slikanje postane i tvoj “posao”?

Prva takva odluka pala je još u srednjoj školi i od toga nisam odustajala čak i kada su moji roditelji pokušali da me odvrate od upisivanja Akademije jer su bili uplašeni za moju egzistnciju. Međutim, kada su shvatili koliko sam uporna, postali su moja najveća podrška.

Kasnije, na studijama, neizmerno sam zavolela grafiku. Bila sam ponosna na svoje kratke nokte crne od grafičke boje i znala sam da ću joj se jednom sigurno vratiti.

Danas, kada sam skupila hrabrost da izađem iz korporacije, pronađem svoj atelje i prepustim se inspiraciji, znam definitivno da umetnost jeste moj poziv. 

Tatjana Trajković

Savet za druge: bez obzira na talenat, da li slikanje ili crtanje  može da bude rešenje protiv stresa čak i ako samo nabacuješ na platno/papir svoje emocije?

Ja ne verujem samo u talenat. Svaka čast onome ko ga ima,  ali viđala sam mnoge ljude oko sebe koji svoj talenat ne umeju da iskoriste i poigravaju se sa njim.  Videla sam, i radila sam i sa onima drugima, koji se sa talentom nisu rodili, ali uživaju u svakom potezu, gutaju svaku reč koju o određenoj tehnici mogu da pronađu i stvaraju dela koja su sjajna. Posle višegodišnjeg iskustva u radu sa odraslima i decom, mogu sa sigurnošću da kažem da ne postoji osoba koja ne može da nauči da crta i slika.
Čak i oni koji pružaju otpor u učenju crtanja konkretnih oblika, vrlo brzo se opuste u slikanju apstraktnog jer im samo stvaranje donosi opuštanje. A tom osećaju ne može da se odoli tek tako…
Strah blokira, ne dopušta da osećanja izađu i završe na papiru pa je sam proces opuštanja i stvaranja poverenja jako bitan. Čovek mora da stekne povrenje u papir i alat kojim radi, mora da veruje da ne postoji greška, da čak i kada pomisli da je pogrešio to može da bude odličan detalj koji će stvoriti nešto novo.

Kao savetnica u art terapiji mogu sa sigurnošću da kažem da je crtanje najjednostavniji proces otvaranja duše. Dok crtamo, slikamo ili samo šaramo po papiru, nismo ni svesni emocija koje iz nas izlaze. Tek kasnije, kada razgovaramo o crtežu, ljudi postanu svesni šta se sve tu nalazi i koje emocije su ih vodile. To je čaroban trenutak za koji talenat nije potreban.

Još jednom da ponovimo: Izložba grafika Tatjane Trajković  Nebu pod oblake biće otvorena od 5. do 16. maja 2021. u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu.

Zabeležila: J. Stefanović

Foto: privatna arhiva