ćutanje

Miris pozitivnog duha
Nekada je ćutanje najbolji odgovor

Da li znate da postoje određene stvari o kojima ne bi trebalo da pričate, reči koje ne bi trebalo da izgovarate, već ih čuvajte kao najveću dragocenost i vrednost koju samo vi znate. Vaša dela, postupci, vaše reči, drugima će ukazati i ko ste i kakav ste čovek. Vi ste ono što pričate o drugima.

Teško je danas upravljati sobom i obuzdavati svoj jezik, jer svi mislimo da sve znamo, pogotovo kada se radi o drugome. Razumem kada to radi osoba koja u svom životu svedoči skladom i gde su svi njeni životni aspekti  u ravnoteži i harmoniji. Ali takvi ljudi ugavnom ne trče pred rudu, oni su mudri, oni znaju da ako ih ne pitaju, drugi ih i ne čuju.

Takođe, budite pažljivi kada drugima saopštavate svoje planove, zato što će drugi na vaše planove reagovati na svoj način, iz svog ugla i onako kao bi oni to uradili. Zato dobro razmislite sa kime delite svoje snove, jer vaši snove mogu drugi namerno ili nenamerno da sruše samo iz svojih ličnih strahova. Postoje stvari koje možete deliti samo sami sa sobom i verujte da je to najbolje. Pa, ko vas, od vas samih, najbolje poznaje i ko je taj što zna šta je najbolje za vas i šta je to što vi možete i dokle možete?

Važno je da budete okruženi ljudima koji su vredni, uspešni i pozitivni. To vam može biti snaga, vetar u leđa, bolje nego bilo koji savet.

ćutanje 1

Dok sam pisala svoju knjigu, nisam govorila nikome o tome, baš zato jer sam znala da me tuđa mišljenja, bar u početku, mogu pokolebati u mojoj želji i odluci da je napišem. Mnogi su možda i odustali, jer se na njihovom putu ka svom snu, našao neko čije su reči bile jače od njihovog sna. Jer kao što kaže poznata izreka “Velika je stvar znati pravo vreme govora i šutnje.” Što bi se reklo, biće vremena i za priču, polemiku i komentare, ali onda kada vaš san ugleda svetlost dana.

Kao što ne treba da pričate sa svakim, o svojim planovima, snovima, tako isto držite jezik za zubima kada je reč o davanju i činjenju nekih dobrih dela za druge. Davati treba iz srca, iskreno, bez žaljenja, bez suvišnih reči, bez očekivanja da vam se vrati, bez hvale i priče o tome. Treba dati i o tome ćutati. To je pravo davanje, sve drugo je prodavanje i hvalisanje. Dajte i ćutite o tome šta god da dajete i kakvu god da vrednost ima. Takvo davanje vam donosi mir, spokoj i sreću, lično zadovoljstvo, pa zar to nije svrha davanja? Za prave dobrotvore retko se zna i čuje.

Ko je učinio dobro delo neka šuti; neka govori onaj koji ga je primio.”

Pages: 1 2