Naslovna / Važno mi je / Porodične priče / Kakav ste uzor svojoj deci
BUDITE DOBAR MODEL ZA KOPIRANJE
Kakav ste uzor svojoj deci BUDITE DOBAR MODEL ZA KOPIRANJE

Kakav ste uzor svojoj deci
BUDITE DOBAR MODEL ZA KOPIRANJE

Uzori danas. Iako roditelji veruju da su danas najčešći uzori deci one osobe koje kao glavne karakteristike imaju moć, slavu, popularnost, bogatstvo… to nije tako. Zahvaljujući sportistima, a pre svega, Novaku Đokoviću, deca sve više prepoznaju “prave” vrednosti. Odnosno, ako su raniji uzori bili više medijski poznate osobe koji su do novca, uspeha i moći došli “preko noći”, današnji uzori, bez obzira da li se radi o sportistima, naučnicima ili umetnicima – šalju snažnu poruku da se uspeh može i mora postići kontinuiranim radom.
Iskoristite trend i činjenicu da se vrednosti stabilizuju, mladi sve više prepoznaju stvarne a ne lažne autoritete, i upravo, njih biraju za svoje uzore.

1

Već sada počnite da mislite o primeru koji dajete svojoj deci

Šta možete da učinite da povratite “prave vrednosti” a time i “prave uzore” vašem detetu?
• Dozirajte vreme koje provodi uz elektronske medije i kontrolišite sadržaje koje tamo prati
• Razovarajte o medijski poznatim osobama i koje vrednosti oni zastupaju. Podržite detetov izbor uzora kada je to sportista, naučnik ili nekoga ko postiže rezultate svojim RADOM ILI TALENTOM, jer su to vrednosti koje želite da negujete.
• Budite dobar primer. Svako pravilo koje želite da usvoji dete, najpre vi svojim ponašanjem prezentujte.
• Važno je da znate i kako dete provodi svoje slobodno vreme. Vi, sa svoje strane, osmislite zajedničko vreme tako da mu pružite kvalitetne porodične vrednosti. Odgledajte zajedno neki film, pročitajte priču, pogledajte porodične fotografije.

Preuzmite odgovornost. Možda sada niste svesni koliki je vaš uticaj na dete, ali potpuno je izvesno da će vam se upravo taj uticaj vratiti. Sve dok koristite rečenice: “Drugo sam ja “(u prevodu: “meni se može a tebi ne dozvoljavam”, rizikujete da jednog dana vaše dete ima upravo identično ponašanje, i da na neko vaše pitanje, na primer: “Kako možeš?”, odgovori baš kako je naučilo: “Drugo sam ja”. Izbegnite ovaj BUMERANG tako što ćete preuzeti odgovornost za njihovo odrastanje, i već sada početi da mislite o primeru koji dajete svojoj deci, i o njihovoj potrebi da kopiraju one koji su im najbliži, tj. upravo vas.

Jelena Holcer, dipl.pedagog
Izvori: mojpedijatar.co.rs, jelenaholcer.com