Zorana Schultz Povratak u život

Zorana Schultz
Povratak u život

Povratak u život_Zorana ŠulcNajteža bitka se dobija kad čovek reši da se ne preda, kaže Zorana Schultz (Šulc) u svom novom romanu Povratak u život. Iskrena priča o povratku sebi nakon moždanog udara, samo na trenutke golica maštu čitaoca pitanjima koje Zorana postavlja sama sebi o tome koliko je sposobna nakon svega za ljubav. Autorka erotskih romana, od kojih su dva bestseleri (Ukus greha i Preplitanje), ovog puta je čitalačkoj publici ponudila nešto sasvim drugačije, ali podjednako ogoljeno i iskreno.

Šta je motiv za građenje nove sreće kad se desi velika promena?
Mislim da svi imamo različite motive za “povratak u život”. Moj motiv su prvenstveno bile moje ćerke, unuci, a i odgovornost prema sebi samoj, ljubav prema životu i sitnice koje ga čine posebnim, samo mojim. Želja da se ponovo doteram, kreonom iscrtam ivice mojih usana i da se klinački zaljubim, smejem, plešem…

U čemu se razlikuje Zorana nekada i sada? Šta ti se više dopada od nje sada, a šta nekada?
Dopada mi se i jedna i druga Zorana. Ova sadašnja je napravila veliko spremanje i puno toga izbacila iz svog života, pa čak i neke ljude. Sada ne troši više vreme na gluposti, ne planira, živi punim plućima kao da joj je svaki dan poslednji jer jednog dana će zaista i biti. Ali, ponaša se kao da će živeti večno.

Da li ti je teže bilo da pišeš ovu knjigu nego prethodne?
Ova knjiga mi je bila najlakša za pisanje jer sam iznosila svoja osećanja i nisam morala da se uživim u nečiji tuđi život, kao što je to bio slučaj sa predhodnim romanima.

Da li je za tebe ovaj period života – povratak u život ili ipak – novi život?
I jedno i drugo. I povratak na novo staro i prihvatanje nove mene u do sada stranim  situacijama.

Za početak romana Zorana je izabrala misao Stivena Hokinga: Zapamtite da gledate gore u zvezde, a ne u svoja stopala.

Da li ti uvek gledaš u zvezde i šta tamo vidiš?
Volim da gledam u zvezde. To mi deluje nekako čarobno. Vidim različite figure i onda ih tumačim. A najverovatnije je da vidim ono što želim da vidim.

Zabeležila: Jasmina Stefanović

P.S: U delu romana nalazi se i kratak opis mog i Zoraninog puta na svadbu zajedničke drugarice, susret sa prijateljem koji je omogućio da se Zoranine knjige pojave i u Severnoj Makedoniji, kao i nerealizovan plan zajedničkog putovanja na promociju… Svaki trenutak koji doživimo deo je još nečije priče :).

Foto: Marina Manga, privatna arhiva
Antistres misao