Sanjati otvorenih očiju Snovi za budne Jelena Ćuslović

Sanjati otvorenih očiju
Snovi za budne
Jelena Ćuslović

snovi_za_budneKako izabrati dobru knjigu za čitanje? Pratiti ono što je istaknuto na policama knjižare, kupovati knjige popularnih autora, one proglašene najboljim/čitanijim/traženijim u prethodnom danu/nedelji/mesecu? Ili poslušati preporuke prijatelja i poznanika koji često i mnogo čitaju, a imate dosta dodirnih tačaka sa njima?

Rekli bismo, ovo poslednje je možda bolji način, jer samo tako možete saznati za neka, bezrazložno medijski zapostavljena izdanja. Ona koja prvo moraju da budu čitana a autori popularni da bi se o njima pisalo, umesto da se to radi zato što vrede.

Knjiga „Snovi za budne“ zaslužuje da se čita, o njoj piše i govori. Kao zbirka kratkih priča, zapravo ih sadrži 26, plus dve pesme u prozi. Objavljena je 2017. godine i prva je knjiga koju je napisala Jelena Ćuslović.

Jelena živi i radi kao profesor engleskog jezika i književni prevodilac u rodnom Čačku. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, dakle, ima dovoljno teorijskog znanja o jeziku, pisanju, književnosti. Ovo jeste njena prva knjiga ali ne i prvo što je napisala – prve priče nastale su na engleskom jeziku, tek kasnije i one u ovoj knjizi.

Zašto preporučujemo knjigu „Snovi za budne“ i kome?

Prvo, jasno je koliko Jelena temeljno vlada jezikom i svim standardima kojih kod mnogih autora jedva da ima i to ponekad u tragovima. Drugo, priče su primetno napisane iz duše, samo kao njena unutrašnja potreba, bez namere da se uobliče u štampano izdanje, i zbog toga odišu iskrenošću i čistotom. Treće, teme kojima se bavi su životne, svakodnevne, naše.

Jelenin stil pisanja je nežan i umirujući. Reči su pažljivo odabrane i složene, tako da svako od čitalaca „između redova“ može pročitati ono što je njemu prijemčivo, prepoznati sebe u većini situacija. Ona ne daje zaključke, pušta da ih sami zamaštamo, naslutimo ili u mislima definišemo.

Mahom piše o običnim neobičnostima naših života, o čestim, mogućim, doživljenim situacijama. Piše o emocijama koje su tako poželjne, normalne a u životnoj brzini i pod pritiskom potisnute, zaboravljene, često i nepoželjne zato što nas otkrivaju kakvi zaista jesmo.

Jelena nas vraća u naše dvorište, zgradu, ulicu, pa i u naša srca, ono što prećutkujemo, na šta smo vremenom ili namerno zaboravili. U situacije u kojima se prepoznajemo kada činimo ono što se od nas ne očekuje, kada smo pažljivi, nežni, grubi a zapravo nam je to tek odbrambeni mehanizam.

Primetno je da Jelena pored toga što je izuzetno pismena, to moramo reći, danas je to na žalost retkost, ima i poseban dar da svet ne posmatra iz ugla već široko, u punom krugu. Ona primećuje detalje, ona zrna peska koja stvaraju trenutke, životne i baš zbog toga vredne. Ali, Jelena je i dobar psiholog, vidi se to u načinima na koje opisuje i prikazuje ljude o kojima piše, rečima koje oblikuje u njihove misli, postupke, glasno izgovorene rečenice.

Pojedine priče nas ozare, nasmešimo se, zamislimo, očekujemo kraj ali njega nema jer život ide dalje. Sve nas resetuju i udaljavaju od lažnog sjaja, buke, šarenila, užurbanosti oko nas.

Možete pročitati u dahu knjigu „Snovi za budne“, dovoljan vam je dan. A možete priče čitati polako, praveći pauze. Uz laganu muziku ili u tišini.

Ali, bilo bi lepo da je pročitate. Posebno ako ste umorni od žurbe i željni mira, od neprekidnog osuđivanja i traženja krivaca, od moranja. Ako ste željni običnog života, sa svim njegovim nijansama i skrivenim lepotama.

Jelena Ćuslović ih je odlično izvukla na površinu i našim dušama poklonila svoj prvenac.

Preporučila: Željka Zebić
Foto: Unsplash
Antistres misao