Naslovna / Čuvari zdravlja / Jože Režonja
Ove godine odmarajte drugačije
Jože Režonja Ove godine odmarajte drugačije

Jože Režonja
Ove godine odmarajte drugačije

Primećujemo da je agroturizam sve popularniji. U Sloveniji sami možete brati razne plodove, u Dalmaciji lavandu, grožđe. Ali i saznati kako se i za šta sve koriste, videti kako su ih obrađivali u prošlosti a kako danas. Biti potpuno u dodiru s prirodom. U Sloveniji u seoskim domaćinstvima možete dobiti i smeštaj i pridružiti se domaćinima u radu, recimo vađenju kropira ili skupljanju sena. Jože smatra da Srbija ima ozbiljne mogućnosti za ovaj sve traženiji vid odmora.

  • Često sam u Vojvodini, i mislim da ona ali i cela Srbija imaju velikih mogućnosti za razvoj baš tog ruralnog turizma, i da se on može dobro povezati sa kulturnim, gastronomskim, vinskim turizmom. Srpska kuhinja bi mogla mnogo da pruži, hrana je ovde odlična i ljudi je vole. A imate i bogatstvo voda, imate veliki potencijal u tome.

Pričamo zato o našim rekama, jezerima, izvorima. Dobro poznaje prirodna blaga u Srbiji, i planira da s njima upozna i turiste, organizujući programe za njih kod nas.

  • Planiramo da napravimo ponudu salaša u Srbiji. Meni se jako sviđaju i Slovenci bi rado dolazili na takve ture, naročito zbog kulinarskih avantura, ovde ih ima u izobilju, samo to treba ponuditi gostima na pravi način. Taj gatonomski element je sve važniji. Gosti iz Slovenije uživaju kada dođu u Srbiju, jer je ovde uvek sveže pripremljena hrana. Slične programe planiramo i za goste iz Srbije u Sloveniji.

Volimo da se odmaramo na sličan način, i volimo iste stvari. Nije samo reč o hrani već i načinu na koji se družimo. Zato su vikend ture iz Slovenije u Srbiju i obrnuto vrlo popularne.

Velika je ponuda godišnjih odmora, a vremena i novca malo. Zato nas zanima, kako da ne pogrešimo u izboru destinacije i vrste putovanja?

  • Uvek savetujem da je dobro da se uporedi šta se i koliko dobije. U trendu je da se na odmoru dobije nešto više od dobre sobe i prijatnog okruženja. Da bude u skladu s vašim potrebama, interesovanjima, godinama. Recimo, zbog toga smo u Sloveniji krenuli sa konceptom klubova, posebno su popularni porodični a sve popularniji i senior klubovi. Taj turizam za seniore je u svetu u neverovatnom porastu, recimo u Engleskoj, Nemačkoj, skandinavskim zemljama. Na ovim prostorima još uvek ne toliko, ali postoji zainteresovanost turista. Jer, seniori su sve mlađi duhom i imaju sve više snage, više brinu o svom životu i traže neke druge programe. Zato smo odlučili da u njih puno ulažemo i sada pripremamo mnogo takvih programa.

Osmisliti odmor na svakoj od brojnih destinacija, za hiljade karakterno različitih turista, tako da im ostane u sećanju i da žele što pre da ga ponove, sigurno nije ni malo jednostavno. A uvek može negde i da zapne. Zato pitam: koliko je on u stalnom stresu? Odgovor iznenađuje:

  • Moram priznati da mi nije stresno da sve to osmišljavam! Kao i moje kolege ja zapravo uživam u tome. Sve programe pripremamo godinu pre, tako da nam nije teško da sve stignemo. Recimo, sad radimo sezonu 2018, a već smo dogovorili doček Novu godine u Srbiji.

Inače volim da budem ovde, obožavam brojna mesta u Vojvodini, ali i Staru planinu, Zlatibor, Bor, trasu Ibarske magistrale posebno volim. Volim i Beograd. Baš u ovom gradu pripremamo za leto jedan nov i poseban program – „Leto u Beogradu“, odnosno vikend turu sa kupanjem i uživanjem na vašim prelepim plažama tokom dana. Biće to jedan poseban turistički aranžman.

A šta Jože radi kad nije na poslu, odnosno kad ne putuje i ne osmišljava putovanja drugima?

  • U slobodno vreme radim u bašti, sadim paradajz, kosim travu, imam i lozu. Naročito volim da kuvam, da skupljam recepte, volim da spremam paprikaše, gulaše, ali na moj način. Kad je lepo vreme volim da pravim roštilj u bašti, a ponekad odemo recimo na Pohorje, kraj neke reke, roštiljamo i družimo se sa bliskim ljudima.
Tekst: Željka Zebić