Ženske antistresne priče To čudo zvano meditacija

Ženske antistresne priče
To čudo zvano meditacija

Kada nastane kovitlac neočekivanih događaja ili niz zahtevnih situacija ili jednostavno umor od obaveza, to je uvek nemir. Nemir je i kad se euforično nadovezuju najlepše situacije jedna na drugu. Setimo se samo kako posle dobre žurke i dobrog provoda ponekad klonemo i ne možemo da dođemo sebi po nekoliko dana. Sve to je nemir, kao znak da nam je ravnoteža narušena.

Zato meditacija omogućava da vratimo mir. Da svakom krupnom ili sitnom nemiru koji osećamo napravimo ravnotežu, da se odmorimo od nemira. Meditacija je sedenje u tišini, koncentracija na unutrašnji mir i unutrašnje „pročišćavanje“.

Kada taj mir postignemo, dozvolimo sebi da u tišini potražimo prave odgovore. Tada, čak i one savete koji dolaze spolja, možemo pametnije obraditi, možemo razumeti da li su dobra ideja ili ne. I tek tada, u miru, možemo znati šta je naš sledeći pravi korak.

A potom sledi akcija. Ponovo kroz meditaciju. Akcija koja će ponovo dešava u miru i tišini! Zvuči možda neobično, ali to je najvrednija akcija koju možemo preduzeti. Kada smo u dobokom miru, možemo usmeriti iz svog uma prave poruke koje će primiti naš mozak, a potom i univerzum, i podestiti svoju vibraciju na nivo kojim postepeno dolazimo do rešenja. Ne radi se tu ni o kakvom čudu. Jednostavano, usmeravamo pažnju na ono što želimo, ali ne tek-tako kada nam padne na pamet, već usmereno, jasno i precizno. Kao kad hoćemo nešto da naučimo, pa sednemo i posvetimo vreme čitanju knjige na datu temu. Čitamo pažljivo, iz dana u dan, učimo, savladamo gradivo, položimo ispit, postanemo stručnjak za datu oblast.

Da, za sve to je potrebno vreme. I strpljenje. I pažnja. Mnogo pažnje. I mir. Sve to je meditacija. A zašto je meditacija čudo? Ne, nije zato što je čarobni štapić. Nije ni zato što je stvar „u to verujem ili ne verujem“. Sva istina o meditaciji je u tome, da kroz nju, svaki dan doživljavamo blizak susret sa sobom, sa svojom suštinom. A kada sebi dozvolimo da do rešenja dolazimo iz te svoje suštine, onda lepota življenja buja nepregledno.

Baš zato sam napravila seminar „Vrati svoju ravnotežu“, na kome ćemo se umiriti, postići duboku unutrašnju relaksaciju i obnoviti energiju, 24. juna. Više o seminaru možete pogledati na sajtu www.lepomije.rs.

Foto: privatna arhiva, Pixabay
Antistres misao