Violeta Dimitrić Život je naše jedinstveno tkanje

Violeta Dimitrić
Život je naše jedinstveno tkanje

Da li vam je stres pokretač, ili blokator? Kako mu se odupirete?

– Stres me učini impulsivnom, u prvi mah delujem blokirana, ali na duge staze učim iz takvih situacija. Vremenom sam naučila koliko je važno strpljenje, i da sve nije baš onakvo kakvo izgleda. Potrebno je analazirati i uvideti sopstvene slabosti, kao i uzroke stresnih situacija.

Kako “bildujete” sopstveni optimizam, koji su vaši načini? Šta savetujete prijateljicama kada nisu u dobroj fazi?

– Prošla sam kroz složene životne situacije, intenzivne stresove u kratkom vremenskom periodu i to me je prekalilo. Imala sam dva puta, da očajavam i odem u depresiju ili da ustanem i pokrenem se i svoje negativno iskustvo pretočim u nešto kreativno. Počela sam da pišem poeziju i spremam zbirku „Jesen leta“, kao i roman „Dragonovo srce“. Svojevremeno sam pored aktuelne televizijske emisije „Ni crno, ni belo“ pokrenula emisiju na radio Laguni pod nazivom „Ljubav, ni crno ni belo“. Prijateljicama kažem da smo svi deo univerzuma, jer smo sazdani od kosmičkih čestica koje čine naše telo, da smo deo jednog, i da sve što se događa nije slučajno. Kao, i da ne treba da odustanemo od sopstvenih snova i ideala.

violeta2

Koji je vaš životni san?

– Živim ga neprestano, u svakom danu imam neko lepo iskustvo, pored izazova. Ne mogu da ne spomenem sećanje na događaj u pustinji Sahara. Trčala sam po pesku i uživala u beskrojnoj lepoti, kad mi je prišao beduin koji prosi. Tamo je voda čisto zlato i poklonila sam mu vodu, nekako instiktivno. Sutradan sam u prodavnici u pustinjskom gradiću otišla da kupim vodu. Prodavac me je pitao: “Da li je to voda za vas?”. Odgovorila sam potvrdno. Uzvratio je da je ta flašica vode poklon, i da je to bez razloga. Tada sam shvatila da su snovi svuda oko nas, i u nama. Uživam da putujem i upoznajem neobične ljude i kulture. I, namera mi je da napravim neku putopisnu emisiju, kako bih gledaocima prenela impresije o drugim kulturama.

Razgovarala: Jasmina Stefanović
Antistres misao