Naslovna / Čuvari zdravlja / Dva antistres obroka
VINO KAO ZAČIN
Dva antistres obroka VINO KAO ZAČIN

Dva antistres obroka
VINO KAO ZAČIN

U receptima koje vam preporučujemo kao odličan antistres obrok vino nije «glavni glumac», već sporedni. Međutim, bez njegovog učešća ova jela nikada ne bi imala tako dobar ukus koji će u bilo kojoj prilici popraviti svačije raspoloženje

Punjeni pileći file u vinu

Punjeni pileći file u vinu

Potrebno je:
– 600 g pilećeg filea bez kože
– 300 g mladih kopriva ili spanaća
– 50 g tvrdog sira (kačkavalj)
– čaša neutralne pavlake
– jedno jaje
– tri kašike brašna
– dve kašike ulja
– 2 dl belog vina
– peršunov list
– so, biber

Priprema: Na fileu oštrim nožem napraviti uzan džep, a potom meso posoliti. Koprive ili spanać staviti u kipuću vodu i pet minuta prokuvati. Ocediti, pa na dasci malo usitniti. Sir narezati na sitne kockice. Povrću dodati usitnjen sir, razmućeno jaje, so i biber, pa izmešati. Prsa napuniti nadevom, uvaljati u brašno i na ugrejanoj masnoći ispržiti sa svih strana. Nakon toga podliti vinom i dinstati desetak minuta u pokrivenoj posudi. Na kraju dodati pavlaku i peršun.

Junetina sa pečurkama u crnom vinu

Junetina sa pečurkama u crnom vinu
Potrebno je:
-700 g junetine
– 100 g mesnate slanine
– 50 g maslaca
– 100 g luka
– 100 g pečuraka
– 30 g brašna
– 3 dl crnog vina (ili ružice)
– 3 dl bistre supe (od kocke)
– peršun, lovor, majčina dušica
– čen belog luka

Priprema: Junetinu izrezati na komadiće, a slaninu na kockice, pa staviti na zagrejan maslac. Dodati sitno iseckan luk, da se sve zajedno dinsta oko pet minuta. Potom posuti brašnom, naliti vinom i vrelom supom, pa kuvati na tihoj vatri dva i po sata. Pola sata pre nego što je jelo kuvano, dodati sitno izrezane pečurke.

Predložila: Milka M. Raičević, dijetetičar-nutricionista