Tehnike samopomoći Ako koristimo naš um, možemo promeniti sve u životu

Tehnike samopomoći
Ako koristimo naš um, možemo promeniti sve u životu

Sedmo svojstvo je aktivacija i deaktivacija, to jest ne možemo deaktivirati dok ne aktiviramo nešto drugo. Deaktivacija se dešava samo aktivacijom nečeg drugog. To znači da strah možemo deaktivirati aktiviranjem poverenja, ljubavi, aktiviranjem prijatnosti. Štetnu naviku možemo deaktivirati stvaranjem zdrave navike. Opiranjem nečemu ga aktiviramo.U pokušaju da se rešimo negativnih misli, mi ih aktiviramo.

Osmo svojstvo našeg uma je KRETIVNI UM. Čak i ljudi koji misle da nisu kreativni su kreativni. Šta to znači? To znači da imaju sposobnost da zamisle nešto sa čim nisu imali iskustva. Tako, neko ko je bolestan od rođenja može zamisliti kako bi to izgledalo biti zdrav. Onaj ko je veći deo života siromašan može zamisliti kako je to biti bogat, itd… Čak i kad su neželjena iskustva u pitanju, najgore moguće verzije, takođe se mogu zamisliti. Znači, naš um je svakako svima nama kreativan.

Sledeće svojstvo našeg uma je da ne zna za šalu, sve shvata bukvalno ili doslovno. To jest, poput kompjutera, pokretanjem bilo kojeg programa on ne pravi pitanje je l’ to dobar program, već samo vrši funkciju koju smo mi aktivirali, to jest uključili. Ne zna za dobro i zlo, ne zna da li je to dobro za nas, samo zna da izvršava naše naredbe, baš kao ovaj laptop na kojem pišem. Ne zna šta ja pišem, ali ovaj pokrenuti program za pisanje radi precizno.

Deseto svojstvo našeg uma je da nema drugih, samo JA. To jest u našem subjektivnom svetu, sve je u našem umu, sve je za nas. Kako ovo da objasnim…

Ovako, ma o kome ili čemu mislili, ma šta mislili, to je naše iskustvo, odigrava se u nama. Mislim da je neko prljav i da mi se gadi na to. Šta se dešava, izazovem gađenje u sebi i mučninu, možda i povrtim. Ali još važnije, um aktivira prljavo u tvom životu, te dođeš u situaciju da budeš u ulozi koja ti se pre toga gadila. Ili prezireš prevaru, osuđuješ druge koji to rade, kad odjednom eto te u toj ulozi, da iskusiš lično. Aktivirao si stvaranjem kompletne predstave u svom umu i davanjem joj emotivni naboj. Znači, nema drugih, uvek samo Ja. Uvek samo Ti.

I još jedno svojstvo koje je veoma bitno je da um koristi simboliku i simbolički možemo predstaviti nešto da to ima određen značaj. Simbolički jedna slika koja oslikava srž ili vrednost ostvarenog. Do te slike se dolazi tako što razmislimo šta bi to bilo specifično da smo ostvarili neku želju ili cilj. Recimo, neko želi da završi školu koja je skupa i nema ideju kako da to plati ili ostvari. Simbolika ostvarenja bila bi držanje diplome u ruci i sreća zbog toga. Držeći simbol u svom umu aktivira se realizacija potpune slike ostvarenja. Tako da držanjem simbola ostvarenja u svom umu, kao kad planinar zabaci uže i zakači na stenu , penjući se uz kanap stiže do tog mesta. Ili kao kad bi videli metu i ispalili metak ka njoj, dok je ne pogodi.

Poznavanjem ovih svojstava našeg uma, i razumevanjem da ga mi koristimo da bismo imali iskustva, upotrebljavajući ih tako da nam služi, možemo promeniti sve u našem životu, preći iz bolesti u zdravlje, iz nesreće u sreću, iz siromaštva u bogatstvo, iz nemoći u osećaj moći i sposobnosti. Treba ga koristiti da radi za nas na najbolji mogući način.

Tekst: Dragana Pavliček, hipnoterapeut
Foto: Pixnio
Antistres misao