Kompanija Aleva je prepoznatljiva po iskustvu, kvalitetu, tradiciji, ali i primeni novih tehnologija za preradu hrane, u skladu sa najvišim svetskim standardima. Pored Balkana hrana se izvozi i na tržišta Evrope, Amerike, Australije i Bliskog istoka. Poslednjih godina u fokusu je razvoj trzišta Rusije i Belorusije, na kojima kompanija postiže prve značajne rezultate.
Govoreći o budućim planovima kompanije, predsednik kompanije Hristivoje Milošević najavljuje: „Aleva od sledeće godine planira početak izgradnje novih fabričkih postrojenja čija se vrednost procenjuje na više miliona evra. Izgradnjom nove fabrike planira se proširenje postojećih kapaciteta, značajno unapređenje i modernizacija proizvodnje, praćenje svetskih trendova, kao i zadovoljenje rastućih potreba domaćeg i inostranog tržišta“.
Istorijat kompanije „Aleva“
U mestu Novi Kneževac davne 1947. godine osnovan je Obilić mlin za papriku, a ime „Aleva“ prvi put se pominje 1952. godine, kada su se iz Industrije za preradu i mlevenje paprike Horgoš izdvojile pogonske jedinice Novi Kneževac i Ostojićevo i osnovale samostalno preduzeće pod imenom Aleva.
Do 60-ih godina osnovna delatnost Aleve je bila prerada mlevene začinske paprike. Ubrzo potom počinje se sa preradom i drugog povrća, a 70-ih godina uvodi se automatizovano pakovanje paprike i počinje proizvodnja prvih dehidrisanih proizvoda: Dodatak jelima za riblju čorbu (1971. godine) i Dodatak jelima sa povrćem za gulaš i Paradajz čorba (1972. godine). Zatim otpočinje prerada i pakovanje kafe, univerzalnog začina Kulinata, pudinga, šlagova.
Od osnivanja kompanija beleži stalni rast, koji je posebno izražen tokom proteklih godina – kada je ostvaren značajniji rast prodaje, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Godine 2005. „Aleva“ je prošla kroz vlasničku transformaciju i postala deo grupacije Flory trading.
Sinonim za mlevenu začinsku papriku je „Aleva“, koja se rađa na osunčanim poljima severnog Banata i severne Bačke, a nazivaju je „crvenim zlatom“ Vojvodine.