Sinonim za crveno zlato Vojvodine 70 godina uspešnog poslovanja kompanije „Aleva“

Sinonim za crveno zlato Vojvodine
70 godina uspešnog poslovanja kompanije „Aleva“

Kompanija Aleva je prepoznatljiva po iskustvu, kvalitetu, tradiciji, ali i primeni novih tehnologija za preradu hrane, u skladu sa najvišim svetskim standardima. Pored Balkana hrana se izvozi i na tržišta Evrope, Amerike, Australije i Bliskog istoka. Poslednjih godina u fokusu je razvoj trzišta Rusije i Belorusije, na kojima kompanija postiže prve značajne rezultate.

Aleva 1

Aleva 2

Govoreći o budućim planovima kompanije, predsednik kompanije Hristivoje Milošević najavljuje: „Aleva od sledeće godine planira početak izgradnje novih fabričkih postrojenja čija se vrednost procenjuje na više miliona evra. Izgradnjom nove fabrike planira se proširenje postojećih kapaciteta, značajno unapređenje i modernizacija proizvodnje, praćenje svetskih trendova, kao i zadovoljenje rastućih potreba domaćeg i inostranog tržišta“.

Istorijat kompanije „Aleva“

U mestu Novi Kneževac davne 1947. godine osnovan je Obilić mlin za papriku, a ime „Aleva“ prvi put se pominje 1952. godine, kada su se iz Industrije za preradu i mlevenje paprike Horgoš izdvojile pogonske jedinice Novi Kneževac i Ostojićevo i osnovale samostalno preduzeće pod imenom Aleva.

Aleva 3

Do 60-ih godina osnovna delatnost Aleve je bila prerada mlevene začinske paprike. Ubrzo potom počinje se sa preradom i drugog povrća, a 70-ih godina uvodi se automatizovano pakovanje paprike i počinje proizvodnja prvih dehidrisanih proizvoda: Dodatak jelima za riblju čorbu (1971. godine) i Dodatak jelima sa povrćem za gulaš i Paradajz čorba (1972. godine). Zatim otpočinje prerada i pakovanje kafe, univerzalnog začina Kulinata, pudinga, šlagova.

Od osnivanja kompanija beleži stalni rast, koji je posebno izražen tokom proteklih godina – kada je ostvaren značajniji rast prodaje, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Godine 2005.  „Aleva“ je prošla kroz vlasničku transformaciju i postala deo grupacije Flory trading.

Sinonim za mlevenu začinsku papriku je „Aleva“, koja se rađa na osunčanim poljima severnog Banata i severne Bačke, a nazivaju je „crvenim zlatom“ Vojvodine.

Tekst i foto: promo
Antistres misao