Sanja Ciganović Ima li života posle braka PUSTITE DA SVE TUGE IZAĐU

Sanja Ciganović
Ima li života posle braka
PUSTITE DA SVE TUGE IZAĐU

Da li su vam i koliko pomogle priče i iskustva drugih žena koje su reagovale na vaše postove?
– Kako su priče izlazile na blogu, nisam imala ideju ni koliko će ih biti ni kuda će mašta da me ponese. Više hiljada čitanja svake priče bio je dobar pokazatelj da su našle svoj put i publiku. Iznenadile su me prve poruke čitalaca. Javile su se žene koje su mi se zahvaljivale što sam ih nasmejala, što sam im vratila nadu da ima života posle braka. Za mene je to postao raketni pogon! Nisam pisac, ne nameravam da se obogatim ni postanem planetarno slavna ali nasmejati nekoga… To je fantastičan uspeh. Populacija razvedenih je specifična, to je osetljiva socijalna grupa u kojoj je najvažnije pružiti ruku, u ovom slučaju misao. Niste sami. Razvod je kraj životnog perioda a ne života.

IMG_1438

Divno je kad maštam, pa se smešim i radujem onome što sam do sad postigla

Od knjige koju ste napisali se najmanje očekivalo da bude duhovita, a ona vrca humorom na sve strane. Da li se u često bizarnim situacijama kojima obiluje prepoznaju i muškarci, a ne samo žene?
– Sada, kada je knjiga na tržištu, javljaju se neke nove žene ali se usudi i po neki čitalac. Osim komplimenata da je duhovito i da se knjiga ne ispušta dok se ne pročita, drago mi je da su čitaoci prepoznali pravu temu. Svaka priča, ma koliko šarmantno i duhovito da je napisana, ima svoju suštinu. Negde je to nasilje u porodici, negde ono sa čim se razvedena mama suočava (od nabavki do auta koji je stao na sred ulice), gde bi “muška ruka” vrlo pomogla. Naravno, ne bavim se samo ženom. Tu je i njen partner, sredovečni običan čovek, sa manama i vrlinama koje imamo svi, njihova deca, prijatelji, roditelji… Skup zanimljivih likova, baziranih na ljudima iz mog okruženja. Svako može da prepozna deo sebe ili osobinu svojih prijatelja.

Šta biste iz današnje perspektive poručili ljudima koje su na pragu razvoda?
– Ukoliko pokušate da svoj brak unapredite, ukoliko osvestite svoje greške u ponašanju ili sa svojim supružnikom radite na rešavanju bračnog problema, imate šanse da uspete zajedno. Ako to nije moguće, razvod nije kraj sveta. Na kraju je uvek novi početak. Nije lako navići se na promene, i ne može sve odjednom. Treba pustiti bol da se preboli, to je prirodan proces i svako insistiranje na stavu “nije mi ništa” bol će samo potisnuti pa može da iskoči kad mu se najmanje nadamo. Ne volim da primam savete niti da ih dajem, ali jedina misao koju bih poklonila drugima je da sačuvaju mirnu savest. Kad se strasti slegnu i bolovi prebole, važno je da ostane čista savest i saznanje da smo uradili najbolje i najviše što smo mogli. Prevrtanje po glavi tipa “Da li sam sve pokušala, da li sam mogla još da izdržim, da li je moralo tako…” samo će da vas vrte u krug a tu nema napretka. Pustite da sve tuge izađu i odu a u sebi sačuvajte ono što je bilo lepo. Posle gorkih reči ostaju gorka usta a misli imaju jako veliku snagu.

Da li biste ponovo uplovili u bračne vode?
– Ne bih više pred matičara. Možemo sasvim lepo i kvalitetno da se volimo i bez matičara. Da sam 20 godina mlađa, možda bih drugačije razmišljala. Sada je vreme za uživanje i osvajanje sveta u dvoje.

Koliko se snovi jedne žene razlikuju kad je udata i kad nije?
– Dok sam bila u braku, nisam imala mnogo vremena za snove. Nije baš bilo bajkovito. Danas sanjam i kad ne treba, mašta mi radi brže nego što mogu da je pratim. Sada maštam kako da ostvarim svoj san. Nije sve u ostvarenju, divan je ovaj deo gde maštam, pa se smešim i radujem onome što sam do sad postigla i onome ka čemu tek idem.

Razgovarala: Jasmina Stefanović
Antistres misao