Prof. dr Nemanja Damjanov Nova metoda za lečenje bola u ramenu

Prof. dr Nemanja Damjanov
Nova metoda za lečenje bola u ramenu

Efikasnost primene ove terapije do sada je dokazana u lečenju, između ostalog, osteoartritisa kolena, kuka i drugih zglobova, artritisa, diskus hernije i lumboishialgije. Cilj naše Studije je bio da dokažemo da Ortokin metodom mogu da se leče hronične upale tetive ramena i da utvrdimo na koji način je to lečenje uspešnije u odnosu na neke klasične metode lečenja koje smo primenjivali ranije, a to su pre svega lečenje glikokortikoidima.

Značajno je da smo ustanovili da, za razliku od “starog” leka čije dejstvo prestaje relativno brzo i tegobe se vraćaju, kod primene nove terapije – efekti traju mnogo duže.

Da li su se tokom studije pokazali još neki benefiti nove metode?

– Poznato je da standardni način lečenja može da donese određen rizik po bolesnika, poput skoka arterijskog pritiska. Zabeležili smo još neke neželjene pojave u vezi sa glikortikoidom vezane za mučninu, odnosno blago prolazno oštećenje želuca i creva i probleme sa oticanjem lica. Tokom primene metode lečenja Ortokinom nije bilo nikakvih neželjenih pojava.

Ultrazvuk injekcije

Da li nova metoda može da odloži ili potpuno zameni operaciju?

– Operacija nije idealno i doživotno rešenje za taj problem, ali jeste jedini izlaz ukoliko nema boljeg rešenja. Ukoliko postoji izbor, bolje je primeniti Ortokin metodu jer je bezbedna, može da pomogne tetivama, ligamentima i hrskavici zglobova i da odloži vreme do operacije ili omogući da se operacija i ne sprovede.

Gde će pacijenti moći da svoj problem leče Ortokin metodom?

– Ortokin metoda se primenjuje samo u licenciranim centrima, uz angažman licenciranog medicinskog osoblja, a takvih u Srbiji trenutno ima deset. Ortokin metodu je patentirala grupe nemačkih naučnika, koji su veoma strogi u odobravanju ko može da je primenjuej. Od opreme do stručnjaka sve mora da bude prema standardima koji se originalno primenjuju.

Inače, troškove Orthokin terapije ne pokrivena obavezno zdravstveno osiguranje (prim.aut.).

Tekst: Anđelika Rosić
Foto: privatna arhiva
Antistres misao