Ostrvo Brač Raj na Jadranu sa dugom tradicijom čuvenog kamena

Ostrvo Brač
Raj na Jadranu sa dugom tradicijom čuvenog kamena

Način obrazovanja u njoj menjao se tokom godina. Ali, i kada je postala škola sa redovnom nastavom, i kada je u njenom sklopu napravljen učenički dom, pa i tokom godina usmerenog obrazovanja, Klesarskaa škola Pučišća bila je i ostala jedina obrazovna ustanova tog tipa u bivšoj državi, danas regionu.

Samostalnost i ime koje i danas ima dobila je početkom devedesetih.

Tako se danas u njoj školuju za kamenoklesare, i postaju veliki majstori, umetnici tog zanata. Nakon školovanja, čeka ih još 3 godine prakse, pa majstorski ispit. Mnogi otvaraju kamenoklesarske radionice i u njima obrađuju kamen bilo po sopstvenoj volji, ili vodeći računa o potrebama na tržišti, za gradnju i ukrašavanje građevina i ostalih objekata.

Koliko je to što rade posebno i drugačije, mogu se uveriti i turisti: škola je za njih tokom leta otvorena, i mogu razgledati šta su sve učenici stvorili. Mi smo imali priliku i da popričamo sa njima. Pokazali su nam i alat koji koriste i obrađuju kamen: tokarenjem, klesanjem štokanjem, brušenjem, poliranjem i graviranjem.

Pa i da sami probamo kako se kamen obrađuje. To samo deluje jednostavno, jer učenici preciznim i veštim pokretima, u koje je utkana sva ljubav prema ovom svetskom a njihovom blagu, kamen obrađuju smireno i u nekom njima znanom ritmu.

Šta sve prave kada se osamostale, to turisti mogu videti i u prodavnicama na Braču, pa ponešto, kao originalan suvenir, uspomenu i kupiti. I sve što možete videti i što je u ponudi gostima, sve su mala ili velika umetnička dela, od minđuša, narukvica i prstenčića, preko privezaka za ključeve, svećnjaka i avana, do kapija, bista, stubova…Sve lepo od lepšeg.

Čovek prosto zaboravi na druge lepote ovog ostrva, plaže i uživanje u moru, koje je, to već znate, baš u tom srednjem delu jedno od najlepših na svetu.

Ako i dalje ne znate gde ćete na more, Brač je prijateljski predlog. Da, možete kolima. Ne, nema nikakvih problema. Da, uživaćete. Ne, nije skupo.

Posebno ako ste mladi i spremni da skitate po celom ostrvu. Brač je uvek bio i ostao raj za sve koji žele više od osunčane kože.

P.S. kupila sam narukvice od bračkog kamena, ceo sat nisam znala koje da izaberem… a nisam mogla sve. Morala sam nešto i za vas da ostavim.

Tekst: Željka Zebić
Foto: privatna arhiva
Antistres misao