Ostrvo Brač Raj na Jadranu sa dugom tradicijom čuvenog kamena

Ostrvo Brač
Raj na Jadranu sa dugom tradicijom čuvenog kamena

O njemu meštani rado pričaju. Tako će vam reći da su ih vekovima sakupljali pastiri i poljoprivrednici, kako bi krš pretovrili u obradivu zemlju. U vreme Mletačke republike, kažu da momak nije smeo da se oženi dok ne posadi 100 stabala maslina.

I danas, one su blago ovog ostrva. Ali, kamen je ono na šta su najponosniji, proslavio ih je širom sveta. Za njega je vezano dosta mitova i priča, lepih i zanimljivih.

Kažu da je taj kamen poseban u svemu. Kada treba nešto od njega praviti, on se prvo odnese u podneblje gde će biti, i stoji tako neobrađen godinu dana, da prođu sva godišnja doba. Zatim se vraća na ostrvo i obrađuje.

Naravno, i bez te procedure se prodaje za razne građevine, spomenike, stambene objekte, ustanove. Ono što je sigurno je da je u istoriju ušao početkom 4. veka. Tada je, nakon što se povukao sa prestola, rimski car Gaj Aurelije Dioklecijan (inače rođen u Dalmaciji) tražio da mu izgradi palata, carska rezidencija. I da je naprave od – bračkog kamena. I danas upravo to zdanje, Dioklecijanova palača (palata) u centru Splita izaziva divljenje gostiju iz celog sveta.

Tako je krenula priča o životu bračkog kamena, načinu na koji opstaje, obrađuje se, njegovoj posebnosti. Na ostrvu žive porodice čije su se desetine generacija bavile klesanjem.

Pa su od njega građene brojne crkve i palate u Dalmaciji ali i na drugim mestima, posebno u novije vreme. Recimo, zgrade parlamenta u Beču i Budimpešti, predvorje zgrade Ujedinjenih Nacija u Njujorku. Stadion Tašmajdan u Beogradu. Njime su obložene zgrade „Majkrosofta“, ali i popločan trg u Andrić-gradu. Poneko će pomenuti – i deo Bele kuće u Vašingtonu, ali je to još uvek neproverena priča.

Najpoznatiji je kamenolom na Braču kod mesta Pučišća, pa nije ni čudo što je baš u njemu jedna posebna – Klesarska škola. Njena vrata profesori i đaci su nam širom otvorili, uveli nas u svet čuvenog kamena i omađijali njegovom lepotom i posebnošću.

Škola je osnovana još 1909. godine. Pre toga su se tri godine organizovali kursevi i ispiti za klesare. Posle II svetskog rata, kako se u Splitu razvijala industrija jadranskog kamena i mramora, tako je i nastava u školi prilagođena njihovim potrebama: postala je večernja, trogodišnja, a đaci su danju po 6 sati radili i u preduzeću „Jadrankamen“.

Antistres misao