Osećamo li da smo živi, onako stvarno Da se kladimo u čokoladu Keva i po

Osećamo li da smo živi, onako stvarno
Da se kladimo u čokoladu
Keva i po

I tako, čitate priču po priču i u sebi govorite: tako je, ovo sam sto puta čuo/čula, rekao/rekla, kakav car, kakva carica, e tako mu i treba, ala je namazan/namazana. Identifikujete se sa govornicima ili slušaocima. A kako uglavnom piše o raznim oblicima muško-ženskih odnosa, tipičnih problema i dilema između dva pola, i to zabavno i iskreno, često ćete se smešiti.

Lela je Keva i po zato što nije odlučila da postane pisac nego osetila potrebu da zabeleži neke svoje misli i ideje, stvori neke priče, a kasnije ih i objavi u formi knjige. Nije joj namera da se zamislimo nad smislom života, analiziramo psihološke profile likova u knjizi.

Ne. Ona je poželela, i u tome uspela, da nas protrese, razbudi, da osetimo da smo živi.

Da sebe i naš svet prepoznamo, pogledamo iz drugog, zabavnog ugla. A opet, kroz te zabavne, vrcave rečenice svakodnevnog govora, Lela ubacuje po koju otrežnjujuću misao o onome što je bitnije od opšteprihvaćenih standarda. Recimo, da to što je on pun para, situiran, poznat i sav u trendu, jednoj ženi može biti nebitno u odnosu na kvalitet koji poseduje drugi muškarac, a to je da ume da je sluša.

Knjiga se zove „Da se kladimo u čokoladu“ ali mogla bi imati i podnaslove „slatka moja“, „da ti kažem ja nešto“, „znaš šta“, „vidi“, „da ti kažem“ i slično.

Priče su kao odlomci iz dugih prijateljskih razgovora, o nama kada imamo problem i pokušavamo da ga rešimo ali sa početnim stavom da smo u pravu, ili se trudimo da razumemo druge koji rade ono što mi ne bismo pa ih ne razumemo. Nikog ne osuđuje, zagolica i onog ko govori i o kome govori, ali simpatično, toplo, tako da nam je jasno da je sve to tako često, tako ljudski, tako oko nas i u nama.

Nema planove da piše dalje, ali ko zna, možda joj opet dođe. Mi smo za, ide joj i lepo barata rečima.

Knjiga priča „Da se kladimo u čokoladu“ autorke Lele koja se potpisala kao Keva i po je poslastica za jedno opušteno popodne. Onako, kao uz dobar trač bez loših namera, neobavezno ćaskanje, kao uz čokoladu. Onu omiljenu.

Preporučila: Željka Zebić
Foto: Pexels
Antistres misao