Olivera Radovanović Prepišite sebi smeh kao lek

Olivera Radovanović
Prepišite sebi smeh kao lek

Pogrešno je uverenje da neki ljudi ne umeju da se smeju. Olivera kaže da smo baš svi rođeni sa sposobnošću da se smejemo:

„To je ugrađeni alat za preživljavanje. Međutim, došli smo do toga da sami sebi zabranjujemo da se smejemo jer je to neozbiljno, nepristojno, neprihvatljivo zato što živimo ovako ili onoko ili smo na radnom mestu ili… Izgovora puno plus smeha malo, jednako je bolesno društvo.“

Laughter Yoga Smeh joga 4

Šta ljude najviše interesuje kada je smeh joga u pitanju?

„Kako da dođu do zdravlja. Pri tom, svi misle na fizičko, koje je stradalo zapravo zato što nisu emotivno zdravi. To je proces, vrlo je teško nešto postići sam. Smejati se sam sa sobom zahteva ogromnu posvećenost. Zato smo mi tu kao servis podrške, da se smejemo s njima. Ukoliko hoćemo da nešto promenimo, treba da se pridružimo grupi koja je ta promena koju želimo, ili da napravimo svoju grupu. Čovek se najbrže, i skoro jedino, menja u društvu drugih. Zato je smeh joga sjajna.“

Mnoge interesuje koje su dodirne tačke smeh joge sa jogom kakvu poznajemo. Olivera objašnjava:

„Mi ne znamo da dišemo, to radimo samo toliko da bismo preživeli. Retko ko vežba disanje, misle da je dosadno. A kada se smejete, lepo vam je, a dišete pravilno. Može li biti bolje? Dakle, smeh je najjednostavniji oblik dubokog disanja. U ovoj tehnici se koriste pranajame, tehnike disanja iz joge, ali je većina pojednostavljena i rade se kroz smeh, kako bi svi mogli svaku vežbu disanja da urade jednostavno, lagano i veselo.“

Za kraj, pitamo Oliveru šta je po njenom mišljenju, pored smeha, najvažnije da znamo, radimo, mislimo?

„Da ne sedimo na svojim potrebama, odnosno da ne trpimo. Da se potrudimo da nam kao jedinki bude najbolje moguće u datim okolnostima, tako da se osećamo dobro i budemo zdravi. Takvi možemo da služimo drugima. Služba drugima je ono što nas same čini srećnim, a sreća je zarazna i prenosiva, baš kao i smeh.“

Laughter Yoga Smeh joga 5Da li znate da svetska zdravstvena organizacija definiše zdravlje kao mentalno, fizičko, ekonomsko i socijalno blagostanje. I da su postizanje tako celokupnog zdravlja postavili kao glavni cilj?

Tome se pridružuje i „ISKRA“ kod nas, koliko 24. novembra organizuje međunarodnu konferenciju u Madlenijanumu. Naziv događaja je ne slučajno „Pokreni iskru u sebi“, jer je namenjen svima koji su započeli ili su već posvećenici učenja, promene, progresa i boljitka u svim oblastima svog života.

Program konferencije uključuje stručna predavanja i radionice sa domaćim i inostranim stručnjacima za lični i profesionalni razvoj koji će na jasan, zabavan, interaktivan, inspirativan i koristan način, preneti svoja znanja i iskru razvoja i mudrosti i na vas.

Pored Olivere, na ISKRA konferenciji očekuju vas i Siniša Ubović, Lidija Rosati, Tomas Bjorge, Margarita Milenković, Tamoko Tanuma, doktor Vesna Danilovac, doktor Milena Stanojević i Tatjana Šešum.

Bogat i kvalitetan program nas čeka na ISKRA konferenciji, zato rezervišite svoje mesto na vreme – kontaktirajte organizatore putem njihovog sajta: www.iskra.co.rs.

Tekst: Željka Zebić
Foto: privatna arhiva
Antistres misao