Ne samo turističko putovanje OSTRVO „GDE CVETA LIMUN ŽUT“

Ne samo turističko putovanje
OSTRVO „GDE CVETA LIMUN ŽUT“

Muzej stanovnicima mora. Kad ste već tu, posetite i Muzej školjki, zanimljivo mesto sa neverovatnim brojem izloženih školjki, morskih sunđera, rakova, jastoga, riba i drugih morskih stanovnika. Gradom dominiraju dve velike tvrđave, jedna vizantijska, a druga venecijanska. Time se može pohvaliti malo koje istorijski značajno mesto na svetu. Kosmopolitski duh grada najsnažnije se oseća na centralnom trgu, gde se nalaze zdanja sa kolonadama stubova spojenih visokim arkadama.

Bez kraja i početka. Za razliku od drugih jonskih ostrva, krfska rivijera praktično nema ni kraja ni početka. Stalno se duž obala i puteva pojavljuju novi restorani, hoteli, kuće koje su gotovo spojile živopisna mesta Peramu, Moraitiku, Perivoli, Lefkimi, Mesongi. No, u kom god delu Krfa da se nađete, uživaćete u opojnim mirisima čempresa, lavande, borova i dubokog plavog mora koje pamti neke od najvažnijih događaja na tlu Evrope.
Antistres_Krf_2
Maheri za pecivo i kolače. Ipsos je posebno omiljen među mladim svetom zbog neiscrpnih mogućnosti za noćni život. Duga šljunkovita plaža nagrađena je plavom zastavicom za čistoću, a sportovi na vodi, poput surfovanja i skijanja, spadaju u najpopularnije aktivnosti u ovom mestu. Odatle se pruža prelep pogled na kontinentalni deo Grčke, ali i na okolne brežuljke pod maslinama i na najviši vrh Pantokrator. Tu je i mnogo taverni i restorana, koji, uz čuveni sirtaki i specijalitete domaće kuhinje, garantuju dobar provod. Krfljani su maheri za pecivo i kolače, pa se ne ustručavajte da ih probate. Kao i svugde u ovoj lepoj bratskoj zemlji, crkve i manastiri mogu se videti na svakom koraku. Bogorodičina crkva ukrašena krošnjama prelepih bugenvilija je najslikanije mesto na ovom ostrvu sunca i cveća, a posetioci odlaze i u crkvu Svetog Spiridona, zaštitnika Krfa, čije se mošti čuvaju u srebrnom kovčegu.

Dobar izbor za svaki deo godine. Leta su topla i duga. Traju do kraja septembra, pa ako još niste odlučili gde ćete provesti odmor – evo najboljeg mogućeg saveta. No, ovo gostoprimljivo ostrvo je predivno i u proleće i na jesen, a posebno tokom uskršnjih praznika, koje Grci slave na poseban način – razbijanjem ogromnih ćupova koje bacaju sa terasa u centru starog grada Korkire.

Tekst: Snežana Ilić
Antistres misao