Miljan Prljeta NE ČEKAJTE, SAMI STVARAJTE SVOJE ŠANSE

Miljan Prljeta
NE ČEKAJTE, SAMI STVARAJTE SVOJE ŠANSE

Koliko je stresno raditi predstavu kao što je “Art”, zašto se upustio u tako neizvestan projekat, Miljan iskreno priča.
– Kada sam pre dve godine izabrao tekst i odlučio da radim komad “Art” u svojoj produkciji, nisam bio siguran da li će ispasti dobra predstava. Postojala je sumnja, a i danas svaki put kada je izvodimo osećam tremu i odgovornost, prema sebi, svim učesnicima u predstavi i naravno publici. Nadam se da je to dobro, jer garantuje da se nećemo opustiti i izgubiti na kvalitetu.

art-predstava

Scena iz predstave “Art”: Miljan Prljeta, Milan Gutović i Nebojša Dugalić

Instinkt, pa rad. Za razliku od mnogih koji posao čekaju, Miljan je odlučio da svoj stvori sam. Mišljenja je da ljudi najviše greše jer samo gaje nadu, a ne čine ništa povodom toga.
– NADA jeste dobra ako iza nje stoji naporan rad, a pre toga dobra organizacija i dobra ideja. Ako čekamo i nadamo se da ćemo dobiti bilo šta od bilo koga, od toga nema ništa! To je pogrešan put. Posao mora da se osmisli i uradi. Sigurna vremena su prošlost, zato svako ko želi da mu budućnost bude iole osigurana treba neprekidno da se usavršava.

Kada krenemo novim a ne stazama koje su utabali drugi, nailazimo na raskrsnice, dileme. Miljan kaže da u tim situacijama zastane, sluša i posmatra, prati INSTINKT.
– Mislim da slušajući svoj unutrašnji impuls i instinkt možemo da izaberemo za nas pravu stranu ili put. Ako i pogrešimo, nemamo koga da krivimo osim sebe.

Sami stvarajmo šanse. Kao i mnogima, Miljanu je porodica oaza mira, najlepše mu je – u društvu najbližih, sa kojima najviše voli da uživa u prirodi.
– Tada osećam potpuno jedinstvo prirode i porodice, mislim da je time osnovni smisao postojanja čoveka ispunjen.
Zato ni ne čudi što je za Miljana, definicija sreće bezuslovna ljubav. On zaista deluje srećno, ispunjeno i stabilno. Zna šta hoće i siguran je da će to i postići.
– Trudim se da svakog jutra i večeri podsetim sebe koliko sam srećan čovek. Srećan sam što sam pored osobe koju volim i sa ljudima koje volim. Radim posao koji mi pričinjava zadovoljstvo i ne težim da budem neko drugi. Svestan sam da život brzo prođe, zato sebi uvek ponavljam da je sreća osećati ispunjenost. A ja to osećam.
Na osnovu svog iskustva mladima poručuje da prestanu da čekaju šanse, i počnu sami da ih stvaraju.

Moja antistres tehnika. I za kraj, zamolili smo Miljana da nam otkrije svoju antistres tehniku.
-Ako je to trenutni stres uzrokovan određenom situacijom, prebacim u glavi jedan prekidač i počnem da mislim o nekoj predivnoj stvari, recimo prirodi, nekoj vodi pored koje u tom trenutku sedim i uživam. Kad osetim da stres nestaje, vratim se u realnost i pokušam da rešim problem HLADNE glave. Uglavnom uspeva, završava veselo Miljan Prljeta.

Tekst: Željka Zebić
Antistres misao