Milica Gacin o slatkoj tehnici protiv stresa Moji mali artefakti

Milica Gacin o slatkoj tehnici protiv stresa
Moji mali artefakti

Imam poseban odnos prema mešenju kolača i torti i kada rešim da ih spremam – prepustim se! Kako je iza mene pozamašan staž, neke stvari mogu da spremim gotovo žmureći i da sigurno budu ukusne, a za neke sam i dalje na početku. U tome i jeste draž, jer novi recept je nova prilika za još bolji rezultat.

Slatkiši okupljaju ljude. Svečane torte su mi omiljene zato što uz njih slede zajednički trenuci sa ljudima koje volim. Ponosna sam kada na kraju lepog porodičnog okupljanja iznesem tortu koju članovi moje porodice sa nestrpljenjem očekuju.

Za prvi rođendan moje starije ćerke Katje napravila sam tortu u obliku lokomotive, za drugi u obliku zeca, za naredne sam kombinovala oblike sa raznim figurama, a kada se rodila Hana, pojavile su se slike od šećera i fondan u boji, pa je kreativnost stupila na scenu.

Poseban užitak mi predstavlja kada dragoj osobi poklonim kolače ili tortu. Smatram da su ti slatkiši dragocen poklon zato što su u u njih prvenstveno umešani pažnja, ljubav, brižnost, poštovanje i odvojeno vreme za dragu osobu. Mnogo puta sam iznenadila decu prijatelja tortom na kojoj su sijale upaljenje rođendanske ili vatromet svećice u momentu kada su otvarali vrata. Najdirljiviji je bio trenutak kada se moja prijateljica vratila iz inostranstva na dan svog rođendana, a u frižideru je sačekala torta. Umesto da se smejemo, obe smo plakale jer joj sem majke koja odavno nije živa, niko drugi nije spremio tortu za njen dan. Moji kolači ili torte su obavezni deo rođendanskih proslava sestrića Pavla i ovog decembra me čeka specijalan zadatak!

Razgovori sa prijateljicom Suzanom ispunjeni su brojnim intimnim temama, ali i razmenom recepata zato što je majstor elegantnog dekorisanja! Od koleginice kostimografkinje Natalije skupljam cake za ukrašavanje dečjih torti fondanom, a moja desna ruka u spremanju kolača je mlađa ćerka Hana koja pokazuje isto interesovanje i strpljivost kao ja kada sam bila u šestom razredu. Katja je obuzeta studijama medicine, ipak, vešta je kada zatreba i jednom prilikom od nje sam dobila tortu koju je sama spremila.

Kvalitetni kolači i torte nisu samo delicije bez premca. To su poligoni za ispoljavanje kreativnog razmišljanja. Spoj misli i veštine. Kada su kvalitetno umešeni od vrhunskih sastojaka i dekorisani sa stilom, reč je o artefaktima koji produbljuju odnose.

Recept za Banana tortu
Umutiti 200 grama putera sa 200 grama šećera u prahu. U to dodati 1 kilogram banana, jednu po jednu. Kada je umućeno, dodati 300 grama mlevenih oraha i 300 grama mlevene Plazme. Oblikovati po želji i završiti čokoladnom glazurom ili umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.

Antistres misao