Milica Dupont Govorite i izgledom i pogledom i rečima

Milica Dupont
Govorite i izgledom i pogledom i rečima

Kako je često na našim prostorima, pitamo Milicu šta je primetila, gde najviše grešimo u verbalnoj komunikaciji. I ima li neki savet da to ispravimo.

„U poslovnim sferama kod nas, istakla bih činjenicu da se u poslednjih 15 godina potpuno izgubilo persiranje kao i svaka kultura izražavanja. Obrazovanje i diploma koje imate nemaju veze sa tim koliko ste kulturni. Možete biti vrhunski stručnjak, istovremeno i vrlo nekulturni. Vaš način komunikacije će vas uvek odati.

U privatnim oblastima života, moramo da budemo svesni da živimo u vremenu brojnih informacija i brze komunikacije, i zato: nikada ne zaboravite da vaši sagovornici nisu u vašoj glavi, minimum komunikacije nije dovoljan za razumevanje, potrudite se za više.“

Kakve greške pravimo u neverbalnoj komunikaciji, šta je najlakše da ispravimo da sagovornik ne vidi šta nam je zaista u glavama?

„Najviše se greši u odvlačenju pažnje sa cilja. Da pojasnim, ukoliko se radi o poslovnom sastanku, tri stvari su bitne: vaš izgled, izražavanje i kompetentnost. Obnovite kulturu u komunikaciji, vaš izgled je prvo što će neko primetiti.

Milica Dupont (2)

Pogled je taj koji će vas uvek prvi odati. Pokusajte da gledate ispred sebe i, ukoliko ne poznajete značenje određenih gestova, trudite se da smanjite na minimum gestikulaciju. Što više se informišite i učite o neverbalnoj komunikaciji, jer može brzo postati jedan od vaših aduta.“

Ima li Milica neki svoj moto, ritual, šta je pokreće?

„Često sebi ponavljam: Možeš ti to, mala! Motivacija i vera u sebe su jako bitni u životu, svi imamo moć da sebi olakšamo, da sebe podstaknemo, ohrabrimo. Mnogi ljudi greše tražeći sve to u drugim ljudima.

Što se tiče rituala, meni je to muzika: bilo da sam u autu, kuhinji ili birou, volim da „odvrnem“ muziku „do daske“ i pevam. Za mene je to baš pozitivan osećaj, kad ritam ispuni svaki vaš atom i kad pustite glas“, završava Milica Dupont.

Tekst: Željka Zebić
Foto: privatna arhiva
Antistres misao