Mila Marčeta o položaju žena u korporacijama Budite sirene u svetu ajkula

Mila Marčeta o položaju žena u korporacijama
Budite sirene u svetu ajkula

U koučing ste ušli upravo onda kada ste odlučili da napravite taj prelaz – od onoga kako se očekuje da se ponašate, do toga – kakvi ste zaista?
Moje oduševljenje koučingom je počelo kada sam shvatila da sam intuitivno, ne znajući uopšte za njega, godinama rukovodila mojim timom po tim principima. I tek kad sam otišla na koučing, videla sam šta radim, jer osnovna ideja je da se u svakome podstiče ono što je najbolje, ne da se potencira ono što nije dobro. Za mene je samo bio izazov da izvučem to najbolje i da dam čoveku priliku da zasija, da svako bude svoj. I da na taj način najviše doprinese timu. A meni je lično bilo važno da moj tim bude što bolji, jer je onda i moj uspeh veći. Sve je jednostavno povezano.

Šta vam je koučing doneo što do tada niste znali, a što vam je pomoglo da unapredite svoj poslovni život?
Neke stvari su se samo posložile, ali ima i novih. Recimo, naučila sam kako “da uđem u cipele” sagovornika, kako da sagledam svaku situaciju iz perspektive drugih ljudi. I ono što je meni dokaz da sam to dobro primenila je što mi kolege sve više govore da sam postala, kako to u koučingu kažemo, agreeable (naklonjena). To mi puno pomaže danas u komunikaciji sa ljudima. Mnogo mi je lakše da se sa nekim dogovorim jer polazim iz pozicije da se iza svakog ponašanja krije dobra namera. To može da deluje naivno, ali takav pristup sagovorniku meni lično pomaže.
Kroz NLP sam naučila da postavljam i energetske štitove, jednu veoma korisnu tehniku. Naime, ako vas neko kritikuje, možete samo malo da se okrenete na stranu i ta energija će otići. Tu je i umetnost ili veština davanja i primanja fidbeka – da čujemo kritiku, zapamtimo i stavimo u neku svoju “virtuelnu torbicu”, a onda kad izađemo iz te situacije, izvadimo iz torbice to što imamo i na miru, i sa distance, odlučimo šta nam je korisno, i šta ćemo da usvojimo, a šta ne.

Jedan od izazova u poslovnom okruženju je i odnos muškaraca prema ženama na funkciji? Koji je vaš savet ženama sličnim vama?
Muške kolege imaju problem kako da se ponašaju prema ženi koja glumi muškarca, šta da rade sa ženama u odelu. Većina reaguje agresivno jer nas doživljavaju kao konkurenciju, i tu smo odmah zatvorile sebi vrata da dobijemo podršku od njih, i da nas zaista uvažavaju.
Moj savet je – da budemo žene i sirene. To je jedini način. Onda je sve normalno i prirodno.

Ali, zar onda to neće otici u drugom pravcu, u pravcu udvaranja, na primer…?
Ne mora da znači. Ako je žena slobodna da se ponaša prirodno, ako je sigurna u svoje znanje, ako je i vrhunski profesionalac – onda će velika većina muškaraca tako i da je gleda.

Pročitajte još i: Efikasne koučing tehnike – Otvoren i iskren pristup uvek pomaže

Tekst: Jasmina Stefanović
Foto: Marina Manga
Antistres misao