Matej Plavček Neka nova pametna i izuzetna mladost u regionu

Matej Plavček
Neka nova pametna i izuzetna mladost u regionu

Raditi sa decom jeste veliki izazov, ali i velika obaveza. Matej svoj izbor da bude prosvetni radnik objašnjava:

„Volim decu i rad s njima. Mislim da mogu odlično da ispunim tu važnu ulogu u njihovom odrastanju, posebno u najvažnijem periodu kada se formiraju kao ličnosti.“, priča Matej i dodaje da je još kao tinejdžer čuvao decu iz okruženja, jer su roditelji mališana imali veliko poverenje u njega:

Matej 2

„Volim da kažem da je rad sa decom poziv, a ne posao. Čovek se ta to jednostavno rodi. Kad smo mi učitelji bez energije ili potišteni, čim uđemo u razred i osetimo njihovu ljubav i energiju sve se mijenja. To vreme provedeno s njima jednostavno hrani našu dušu. Velika je to i odgovornost, biti jedna od glavnih uloga u detetovom odrastanju. Zato uvek treba dati sve ono najbolje od sebe kako bismo decu izveli na pravi put.“

Dok razmišljam kako bi bilo lepo kada bi svi koji rade sa decom imali takve emocije i prema deci i prema svom poslu, primećujem da je muzika ipak njegova najveća ljubav. Matej je školovani pevač, ljubav prema muzici nosi iz porodice, njegov tata joj je takođe posvećen. Matej se seća:

„Uvek bih jedva čekao da dođem iz škole, na brzinu pisao domaći da bih mogao da idem da pevam. Voleo sam i da glumim i plešem, to mi se uklapalo uz pevanje i jedno bez drugog nije išlo. Tako je i danas. Jedino što sada najbolje prenesim svoje emocije kad ih pevam.“

Sa Matejom možete pričati lagano satima i o svemu. Razgovaramo o tome šta mu je najvažnije u životu, a on objašnjava da su to ljudi, od porodice, preko prijatelja i saradnika, do učitelja koji su prošli kroz njegov život.

Matej je izuzetno ljubazan, tihi nasmejani mladić. Nije navalentan i osvaja svojim vedrim duhom i mirnoćom. Kaže da mu to ljudi često govore, ali i da drugačiji ne bi mogao biti:

„Shvatio sam davno da u ovom poslu treba biti pravi lav, igrati i „prljavo“, ali ja jednostavno nisam za tu opciju jer znam da ne bi mogao mirno zaspati kada bih vodio takvu igru. Kad budem ostvario svoje želje, moje zadovoljstvo biće veće, jer ću se okrenuti iza sebe i videti da sam imao mnogo prepreka koje sam poštenim radom dobro savladao.“

Pitam ga u kom će trenutku sebi reći: Matej, bravo, to je to, sad si tamo gde si oduvek želeo.

„Kada budem održavao koncerte, kad puna dvorana bude pevala moje pesme i kada dobijem nazad svu energiju publike koju sam je ja prethodno dao njima. Jednostavno, živeti za muziku i od nje.“, završava ovaj nasmejani mladi čovek, prepun ljubavi ne samo prema muzici i deci već svakome ko uđe u njegov život.
A to se oseća i u njegovim pesmama.

Tekst: Željka Zebić
Foto: Ana Lapaš
Antistres misao