Magija i više od toga Magija zahvalnosti

Magija i više od toga
Magija zahvalnosti

Šta vi mislite o ovome?

I kako to da je došlo do „vežbanja zahvalnosti“ kako bismo „podigli vibraciju“? Odakle uopšte ta priča o niskoj i visokoj vibraciji, o tome šta je dobro i loše?

Hoćemo li već jednom izaći iz prosuđivanja i prihvatiti sve ono što nam život donosi sa ljubavlju, radošću i zahvalnošću?

Kako bi bilo da „vežbamo “ zahvalnosti radi?

Interesantno je da na većini predavanja pričamo o tome kako izbeći etiketiranja, prosuđivanja, kritike i osude kojima je društvo preplavljeno. U stvari, nikome nije prijatno kada se uperi prstom u nju ili njega, bez obzira na to ima li osnova ili ne. Pa opet, retko ko da može posmatrati drugu ljudsku jedinku bez ikakve procene – lep, ružan, mršav, debeo, ovakav, onakav, sviđa nam se, ne sviđa nam se – u najblažem slučaju. Uvek ima nešto…

Kako prevazići sve to? Ili, kako izaći iz tog začaranog kruga?

Ključ se nalazi upravo u zahvalnosti. Jer, kada smo zahvalni zbog nečega, ne možemo prosuđivati, procenjivati, osuđivati i kritikovati u isto vreme. To jedno sa drugim jednostavno ne ide.

zahvalnost1

Dakle, zahvalnost je prečica do neprosuđivanja.

Ali, „služi“ još nečemu – a to je prihvatanje u potpunosti. Ne možemo biti zahvalni nekome ili nečemu, a da to isto ne prihvatamo. Ako smo zahvalni, onda to nešto ili tog nekog prihvatamo u celosti.

A ako ne prosuđujemo i prihvatamo u potpunosti, da li je to dopuštanje? Životu da se dogodi, situacijama da se kreiraju, ljudima da budu ono što jesu, rečima da nas dotaknu, emocijama da se prožive bez krivice, prebacivanja i griže savesti?

I naravno, ako nema prosuđivanja, ako prihvatamo i dopuštamo u potpunosti, ako smo zahvalni zbog nečeg ili nekoga što jednostavno Jeste bez uslovljavanja i očekivanja – da li je to uistinu ljubav?

Rekla bih da jeste. I još bih dodala da je to istovremeno pristup onoj božanskoj iskri koja čuči u nama. Prisutnost u sadašnjem trenutku, ma kakav da je.

Eto, zato zahvalnost „podiže vibraciju“. Ali, samo ako je samoj sebi polazište i cilj.

Sa ljubavlju,
Junkie Soul – Jelena Stefanović
Foto: Pixabay
Antistres misao