Letnja filmska poslastica Film „Mama mia! Idemo ponovo“

Letnja filmska poslastica
Film „Mama mia! Idemo ponovo“

Da biste im se obradovali reći ćemo samo da su za to dobrim delom zaslužne Šer, koja u filmu igra Sofinu baku odnosno Doninu majku, Meril Strip (njena je uloga Done, kao i u prvom delu), ali i Endi Garsija.

meril

Nismo stručni a time ni merodavni da ocenjujemo muziku, ali naš je utisak da su u ovom, u odnosu na prvi film, muzičke numere znatno bolje urađene, posebno vokalno izvođenje ekipe mladih glumaca koji igraju junake filma u mladosti.

Redom, mislimo na Lili Džejms (uloga Done), Aleksu Dejvis (Rozi), Džesiku Kinan Bin (Tanja), Džeremija Irvina (Sem), Hjua Skinera (Hari), Džoša Dilana (Bil).  Uz Lili, vokalno dominira i Amanda Sajfred kao Sofi.

Ona je sada i stvarno deceniju starija od Sofi koju je igrala i u prvom filmu, a isti slučaj je i sa njenim partnerom, suprugom Skajem, kojeg i u ovom nastavku igra Dominik Kuper.

Ali, nema muzičkog ili igranog glumačkog segmenta kojem bi se išta moglo zameriti – potvrđeni, odlični glumci, dobar scenario, prelepe lokacije, pitak humor, radost, sve to čini ovaj film hitom koji se gleda više puta.

Trojica eventualnih Sofinih očeva i ovog puta su Pirs Brosnan (u ulozi Sema), Stelan Skarsgord (Bil) i Kolin Fert ( kao Hari). I naravno, odlični su, u svakom smislu, posebno zato što su i trojica mladih glumaca koji igraju iste likove ali par decenija mlađe, odlično odabrani, imaju istu energiju i način tumačenja određenog lika.

Isti je slučaj sa odličnim poklapanjem za uloge Doninih drugarica, Rozi i Tanje, koju u starijim godinama, opet kao i u prvom delu, igraju legendarne Džuli Valters i Kristin Baranski.

Sweeter-Joys-Await-Fans-in-Mamma-Mia-Here-We-Go-Again

Lični utisak je da su ovi vrhunski umetnici i cela ekipa filma beskrajno uživali tokom snimanja, da im je rad na ovom fimu bio ogromno zadovoljstvo. Kao da je urađen znatno opuštenije od prvog dela, koji je u trenutku kada je sniman bio planiran kao jedini, bez nastavaka. Možda su osećali veliku odgovornost pred planetarnom popularnošću grupe ABBA i hitova za sva vremena, ukuse i generacije. Ali, i pred kolegama koje su radile i rade istoimeni pozorišni mjuzikl.

Za one koji možda ne znaju hronologiju, prvo je ABBA muzikom osvojila svet (naslovnom numerom „Mamma mia“ još 1075. godine), zatim je nastao pozorišni i tek kasnije filmski mjuzikl. Dakle, scenario je pisan u odnosu na pesme, ne obrnuto.

Ipak, sve je povezano, u sva 3 segmenta učestvuje deo istih ljudi, recimo oba filma producirali su Geri Gocman i Džudi Krejmer, koja je producent i pozorišnog globalnog hita „Mama mia!“, a bivši članovi grupe ABBA, tačnije njena muška polovina – Beni Anderson i Bjern Ulveus su tvorci muzičkih hitova, izvođači, i u oba filma izvršni producenti i muzički konsultanti i autori.

Veliki deo zasluga za film koji ima šanse da nadmaši prvi deo, pripada i scenaristi i reditelju Olu Parkeru.

Možda niko od njih neće dobiti neku globalnu nagradu za film, ali će ga publika voleti. Zapravo, već je lako osvojio za ovih par nedelja prikazivanja, širom sveta sve one koji vole lagane filmove bogate muzikom, plesom, ritmom, fantastičnom prirodom, nežnim porukama, pozitivnim vibracijama ali i životom, ipak realnim kad umeš da sanjaš i imaš želje da te snove, bez obzira na sve, i ostvariš.

Preporučila: Željka Zebić
Antistres misao