Jelena Stefanović Suze peku samo prvi put

Jelena Stefanović
Suze peku samo prvi put

Uspeli ste da osvestite da ponavljamo programe naših roditelja, posebno u ljubavnim odnosima. Iz sadašnje pozicije, šta je vaš savet drugima, kojima se to isto dešava?  

– Čovek ume da bude krajnje dezorijentisan kada osvesti da je većinu odluka u životu donosio tako što je preslikavao obrazac razmišljanja i ponašanja jednog ili oba roditelja. I tada neminovno postavi pitanje: “Ko sam ja u stvari?” Jedini “lek” za to je kontinuirani rad na sebi – kroz pisanje, meditaciju, duboku introspekciju. Samo tako možemo biti iskreni prema sebi, razumeti jezik emocija i oslušnuti šta nam poručuje unutrašnje biće. Tada možemo donositi odluke sa nekog drugog mesta, a ne “po šablonu”. Zapravo, tajna je u prisutnosti u sadašnjem trenutku, u tome da budemo potpuni gospodar sopstvenog unutrašnjeg prostora kada naiđemo na iskušenje. Jer, sve što nas mnogo “vuče” (ili čak odbija) ukazuje na to da postoji određeni emocionalni naboj, obrazac. To onda nije naše, pa samim tim ni izbor koji pravimo u datom trenutku.

SLIKA 5

Ko je Jelena pre knjige a ko posle? Koliko se te dve Jelene razlikuju?

– Jelena pre knjige je negde u dubini svoga bića još uvek bila mala, zbunjena devojčica kojoj nije bilo baš mnogo jasno zašto se neke stvari dešavaju tako kako se dešavaju. Jelena koja je uzela olovku i počela da piše bila je rešena da kao zmija ostavi staru košuljicu za sobom i obuče neke sasvim drugačije krpice, pa je sa tom namerom nastajala i gradila se zajedno sa knjigom. Jelena posle knjige je neka nova, potpuno druga osoba, a “zrelost” je reč koja je najbolje opisuje. Ona zna da svako “zašto” ima svoje “zato” i uspela je da život sagleda u svojoj celosti – bez polariteta i tako pronađe istinsku radost i svrhu življenja.

Jelena Stefanović je završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu (smer filmska i TV produkcija), ali je njen izbor danas da razvija svoje multi-talente. Jelena je pisac, Reiki Master/učitelj, sertifikovani Bars i Teta Hiling praktičar, instruktorka orijentalnog plesa i osnivač Centra za kreativni i umetnički lični razvoj.  

Razgovarala: Jasmina Stefanović
Foto: privatna arhiva
Antistres misao