Individualna analiza snova KAD SNOVE NE ŽELIMO DA DELIMO

Individualna analiza snova
KAD SNOVE NE ŽELIMO DA DELIMO

Primer sna
Milena, 54 godine, u finansijskim problemima, primorana da radi više poslova već godinama iako joj oni ne donose dovoljnu zaradu za pristojan život, sanja:
“Doselila sam se u novu i veliku zgradu. U pitanju je višespratnica. Šetam hodnicima i sa zaprepašćenjem otkrivam da se u zgradi nalaze i tržni centri, razne prodavnice, parkovi sa bujnim zelenilom, čak i reka koja teče između spratova pa se stiče utisak, na momente, da se čovek nalazi daleko van grada, u prelepoj prirodi. Još veće iznenađenje doživljavam kada sretnem koleginicu s posla sa kojom radim u istoj kancelariji, u stvarnosti. Pozdravljamo se i ona mi kaže kako stanuje u toj zgradi. Objašnjava mi gde je njen stan i zove me da je posetim a zatim odlazi. Sve vreme se čudim kako sam se uopšte našla u ovom prelepom prostoru za stanovanje i kako sam imala sreće. Prezadovoljna sam. U sledećoj sceni krećem u posetu koleginici, međutim, i pored uputstva koje mi je dala, ne uspevam da je nađem. Lutajući zgradom, dok tražim koleginicin stan, nailazim na još neke delove građevine koji me svojim izgledom i prijatnošću fasciniraju.”

Komentar sna
Uz tekst sna, dali ste i podatak da je koleginica koja se pojavljuje u snu veoma situirana osoba, da živi bezbrižnim i lagodnim životom, bar što se materijalnog stanja tiče i da nema probleme te vrste, za razliku od vas. S druge strane, kažete da se s njom ne družite privatno jer, pored korektnih kolegijalnih odnosa, nemate drugih zajedničkih interesovanja, odnosno, kako sami kažete, vas dve pripadate ”različitim svetovima”. Podaci o vašoj koleginici su ključni za komentarisanje sna s obzirom da profesionalna analiza ovim putem nije moguća. Naime, vaše “preseljenje” u prelepu zgradu u kojoj živi i vaša koleginica, moglo bi se protumačiti kao “preseljenje” u bolju finansijsku situaciju (u kojoj se koleginica, za razliku od vas nalazi), ali ne i u njen stil života koji vam nije interesantan i ne odgovara vam (iz tog razloga i ne pronalazite njen stan). San bi mogao biti kompenzatoran (kompenzuje nemaštinu u kojoj živite te vas, na kratko, teši tako što vas “seli” na neko  lepše “životno mesto”. Međutim, s obzirom da ste takođe dali podatak da je vaša koleginica, slično vama, do pre par godina takođe živela u oskudici, kao i da vam je nedavno ponuđeno novo radno mesto, moglo bi se naslutiti da san, pored kompenzatornog, možda ima i proročanski karakter i možda najavljuje da ćete i vi konačno poboljšati vaše finansijsko stanje a time, baš kao i u snu, kvalitet života. Sa sigurnošću se nikada ne može tvrditi da li je neki san proročanski ali, u vašem snu ima elemenata prekognicije, pa se nadamo da će se neki vaši planovi najzad i realizovati na javi.

Tekst: dr Mirjana Đurđević
Antistres misao