Dr Tatjana Mrkić Moj aršin, moja sreća

Dr Tatjana Mrkić
Moj aršin, moja sreća

Ima jedna sjajna tehnika koju koristim kada su moje VREDNOSTI u sukobu. Potrudim se tada da čujem šta mi one za moje dobro poručuju, zamislim jednu vrednost u levoj, a drugu u desnoj ruci, pa popričam sa njima i one između sebe. Mira nemam dok ih ne pomirim, uvek jedna malo popusti pred drugom pa se na kraju razgovora čak i zagrle – vizueliziram. Vidim li da neka od tih vrednosti koja me vodi, pravi zbrku u glavi i šteti mi, zapitam se  da li je moja ili sam je negde usput od roditelja ili u društvu pokupila? To vam je ono: „…zato što to tako treba.“, odmah se  zapitam: “A, ko to kaže, da li mi je korisna i da li me čini srećnom?“. Ako mi ta vrednost nije korisna, naučila sam, da se lepo pozdravimo i ona ode svojim putem.To se zove živeti u skladu sa sobom i svojim vrednostima!

Kako pojam sreća nema jasnu definiciju smatram da je osnovni zadatak da sami sebi definišemo šta je za nas sreća i živimo u skladu sa našim vrednostima i našom formulom sreće.  Zato se s vremena na vreme zapitam šta bi volela da mi piše na spomen ploči kada odem u drugu dimenziju. Ranije sam želela da pišu titule i postignuća (dr i slično…), sada bih da piše „voljenoj“. Šta je vama zaista važno i vredno?

Svašta, naizgled nepovezano sam vam napisala o meni. Naizgled.

Iz ovog teksta možete naslutiti da su vrednosti na vrhu moje liste: SLOBODA, DETE, PUTOVANJA, PRINCIP KOREKTNOSTI, PRAVO NA IZBOR, LJUBAZNOST, ZNANJE, RADOST ŽIVLJENJA, SIGURNOST.

A koje su vaše? Da li ste ih svesni? Igrajte se i otkrijte ih. Napravite sebi omiljeno piće, ugodno se smestite i pišite, pišite. Dajte sebi odgovore na sledeća pitanja: Šta vam je zaista važno i vredno u životu? Šta to za vas znači? Bez koje vrednosti bi vaš život bio manje kvalitetan? Potom vrednosti poređajte po važnosti. Napišite svoju listu najvažnijih vrednosti, stavite je na vama vidno mesto, ako treba uramite i ŽIVITE ih. Niko magiju lepote što hodamo ovom zemljom ne može da vam uskrati, osim vas samih! Život je lep. Ljubim vas.

NLP Začini
Antistres misao