Danas se najskupljim i najkvalitetnijim kafama na svetu smatraju tri sorte: kafa iz Afrike – kafa sa ostrva Sv. Jelena, kafa sa Kariba – Jamajka Blue Mountain, dok najskuplja kafa na svetu nosi ime kopi luwak – poznata je kao „mačja“ kafa i dolazi iz Indonezije. Šta čini luksuzni svet kafe i čime se one izdvajaju? U Evropi je početkom ... Opširnije »
Ukusi zdravlja
Ana Lipovac
Budućnost čuvanja hrane
Sušeni proizvodi kao zdrav obrok
Sušene namirnice su sve prisutnije i na našem tržištu. Nedavno je predstavljen novi brend True Story – sušeno voće i povrće. Budućnost čuvanja hrane pripada upravo sušenju zbog superiornosti u odnosu na druge vrste konzerviranja. Dehidracijom (oduzimanjem vlage) namirnica, potpuno i trajno se zaustavlja aktivnost mikroorganizama tj. dugoročno se stabilizuje biološka sadržina hrane. Bitna prednost sušenja u odnosu na druge ... Opširnije »
15 zabavnih činjenica
o lubenici
Kakvo bi to bilo leto bez slatke, sočne lubenice? Ona je savršeni desert, može da se koristi za smuti, frape ili jednostavno kao osvežavajuć plod. Da li ste se ikada zapitali odakle dolazi lubenica? Šta mislite o gutanju njenih semenki? Lubenice bez semenki nisu genetski modifikovane. One su zapravo hibridne – stvorene ukrštanjem onih sa 22 hromozoma i onih sa ... Opširnije »
Aleva paprika kao antistresna namirnica
Univerzalna i nezamenljiva
Mnoge životne situacije su potencijalni uzrok stresa i zato je veoma teško razviti odbrambeni mehanizam protiv takvog stanja. U takvim situacijama potrebno je pažljivo ophođenje prema sopstvenom telu i uspostavljanje balansa upotrebom ogovarajućih namirnica. Aleva mlevena začinska paprika u kombinaciji sa drugim namirnicama i začinima može povoljno da utiče na sva čula. Bogatstvo vitamina A, koji se nalazi u začinskoj ... Opširnije »
Sinonim za crveno zlato Vojvodine
70 godina uspešnog poslovanja kompanije „Aleva“
Kompanija „Aleva“ iz Novog Kneževca ove godine slavi 70 godina postojanja, a sledeće godine planira početak izgradnje nove fabrike čija se vrednost procenjuje na više miliona evra, kao i pokretanje proizvodnje organske hrane. Na samom početku, u fabricu su se proizvodili samo začinska paprika, dehidrisani paštrnak i luk, a danas ona predstavlja modernu kompaniju u čijem se porfoliju nalazi 160 ... Opširnije »
Snežana Sremac
Istina o vinu ili – u vinu je istina
Iako je poznato da čuvena latinska izreka „U vinu je istina“ ne postoji slučajno, ovaj put ću pokušati da vam otkrijem „istinu o vinu“. Poznavanje sastava vina sa hemijskog aspekta nije tako lako, ali je zato i više nego zanimljivo. Zamislite da ste uronili u bocu sa vinom, da nemate povez preko očiju niti bilo koju drugu zaštitu. I zamislite ... Opširnije »
Snežana Sremac: Jeste li za kafu?
Očaravajući ukus, ali i mnogo više
Ko ne poznaje miris jutarnje kafe? Mnogim ljudima kafa je potrebna da bi uspešno započeli dan. Kafa ne samo da je dobrog ukusa, već ima i okrepljujuće dejstvo na telo i duh. A šta se krije u šoljici kafe? Voda (97- 99%); vitamini i minerali poput nijacina (0,22 mg/100g), magnezijuma (5 mg/100g) i kalijuma (54 mg/100g); ugljeni hidrati (0,4 – 1,5 %); hlorovodonična kiselina; esencijalna ulja; kofein ... Opširnije »
Telo i psiha u ravnoteži
Čaj koji će vas osloboditi od stresa
Đumbir, med, limun i ljuta papričica idealna su kombinacija za oslobađanje od stresa Kako da pripremite čaj koji će vas osloboditi od stresa? *Kuvajte dve litre vode pet minuta i ostavite da se prohladi. *Zatim dodajte pet grama narendanog đumbira, dve kašičice soka od limuna, dve kašičice meda, kašičicu ljute papričice i kašičicu anisa. *Procedite nakon deset minuta i pijte ... Opširnije »
Začini u ajurvedi
Maksimalni efekat uz zagrevanje
Ajurveda nas uči da sve što se nalazi u prirodi može biti lekovito, ako stigne do nas u pravom trenutku, u odgovarajućoj meri i na pravi način Nekada je to zrak sunca koji nas iznenada obasja u trenucima kada smo tužni i setni, ispuni nas ljubavlju i vrati nam nadu, nekada čaša izvorske vode, kada smo umorni i žedni, a ... Opširnije »
Ajurvedske preporuke za pravilnu ishranu (drugi deo)
Šta, kada i kako da jedemo
Kada govorimo o zdravoj ishrani, važno je da naglasimo da hrana koju jedemo ne ishranjuje samo naše telo, već i naš um i našu svest. Zbog toga je značajno i da vodimo računa o načinu na koji jedemo Kako da jedemo? Idealno je da obrok upriličimo u tihoj i mirnoj atmosferi, smirenog uma. Tokom obroka je potrebno da sedimo uspravno, ... Opširnije »