Biti kreativan i originalan uprkos svemu Film VELIČANSTVENI ŠOUMEN

Biti kreativan i originalan uprkos svemu
Film VELIČANSTVENI ŠOUMEN

Pa i preniski, previsoki, debeli, tamne boje kože, ljudi sa raznim jasno vidljivim telesnim deformacijama. Sve njih on okuplja, izvlači na površinu njihove talente i posebnosti, pravi cirkus i kreće. Da piše istoriju zabave, rekli bismo i umetnosti.

U ulozi P.T. Barnuma je sjajni Hju Džekmen, pored njega u filmu glume i  Mišel Vilijams, Zek Efron, Rebeka Ferguson i mnogi drugi, a režiju potpisuje Majkl Grejsi.

Međutim, veliku pažnju u filmu privukla je i muzika –  tekstove su pisali dobitnici Oskara za rad na filmu „La La Land“, Pasek i Pol, koji su i u ovom filmu uspeli pevane stihove da uklope savršeno u dramski tekst, i time pomognu da film bude dinamičniji i veseliji.

Naravno, muzika je oslikana odličnom koreografijom u pažljivo smišljenoj scenografiji, doduše reč je o pop muzici koja po ritmu pripada više 20. veku pa i ovom našem vremenu, ali tema filma dozvoljava da se sadržaj prilagodi ukusu publike danas.

Gledalac se i sam nalazi povremeno u dilemi šta jeste a šta nije ispravno, pošteno, ko greši, smeje se ali i oseća povremeno tugu, pre svega zbog učesnika u cirkusnim spektaklima, ljudima čak ne ni na margani nego iza margine društva, onima kojima se u najboljem slučaju smeju ali često i kamenuju, žele da i fizički eliminišu kao nepoželjne, jer nas podsećaju da bismo i mi takvi mogli biti.

Veličanstveni šoumen6

Cirkus nije umetnost, samo seriozne pozorišne predstave u luksuznim teatrima za elitu imaju vrednost, i zato ga treba zapaliti, uništiti. Jer gospoda se ne smeju glasno, ne aplaudiraju onima sa jasnim manama ili drugačijima po bilo kom pitanju. Kepeca treba ne ignorisati nego vređati i oterati jer ne sme imati lep život kao kao što zaslužuje svako ljudsko biće.

I tako su s jedne strane plemstvo i bogataši, s druge siromašan narod koji hrli u cirkus i dugo oduševljeno tapše izvođačima.

Ovo je filmska priča o nastanku cirkusa i sličnih zabavnih programa za narod, priča koja je nastala na osnovu činjenica, a obojena izuzetnom i muzikom i glumom i svim ostalim umetničkim elementima.

Pa i psihološka „studija“ o tome kakvi smo mi ljudi, koliko smo tolerantni, umišljeni, sebični, ali srećom i toplih duša, velikog srca, i uvek spremni za zagrlja sa celim svetom.

Ali, svakako film koji nije samo zabavan i kvalitetan, već i poučan i inspirativan za sve one koji imaju velike, naizgled lude i nemoguće snove.

Tekst: Željka Zebić
Foto: cinemavine, imdb
Antistres misao